:

:

TV Most

clock

Jul 30, 2020   10:52

0

175

Počeli ekspertski razgovori Beograda, Prištine i EU u Briselu

Delegacija Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Ђurućem stigla je jutros u Brisel gde učestvuje u nastavku razgovora o normalizaciji odnosa sa Prištinom na ekspertskom nivou.

Sastanak u zgradi Evropske službe za spoljne poslove je počeo bilateralnim sastancima delegacija Priština i Beograda sa EU posrednicima nakon čega će uslediti i paralelni trilaterlani razgovori o ekonomskim odnosima i raseljenim licima.

Očekuje se da se sastanci eksperata završe oko 16 časova.

Iz EU je poručeno da je u pitanju ”nastavak procesa dijaloga Beograda i Priištine kroz seriju sastanaka na ekspertskom nivou”, te da je zadatak eksperata da detaljno razmotre one pojedinačne teme koje su pokrenute na sastancima na viskom političkom nivou.

”Za nas je važniji kvalitet nego brzina. Fokusirani smo na postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma, ali to zači i da će on biti potpisan kada se sva otvrena pitanja dogovore izmešu Beogrda i Prištine”, izjavio je porparol EU Peter Stano za Танјуг.

Nakon što su tokom prvog fizičkog sastanka 16. jula u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti razgovarali o nestalim, raseljenim razgovorisu prošle nedelje nastavljeni na ekspertskom nivou između delegacija predvođenih od strane direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, odnosno prištinskog koordinatora za dijalog, Skendera Hisenija.

U dvodnevnim razgovorima, delegacije je trebalo da nastave razgovore o već započetim temama, međutim delegacija Prištine je dan kasnije odbila da nastavi razgovore o ekonomskim odnosima.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je tada najvio da će se eksperti ubrzo ponovo okupiti i razgovarati o ekonomskim odnosima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom razgovora sa premijerom Avdulahom Hotijem naglasio da su ekonomski odnosi i sporazumi u interesu obe starne, ali da oni ne podrazumevaju niti ratnu odštetu niti bilo kakvo posredno priznanje nezavisne države na području KiM.

Pre dva dana Večernje novosti su objavile navodna saznanja da će Marku Ðuriću na današnjem sastanku biti uručen tekst konačnog sporazuma o KiM, što je iz EU demantovano.

Nova rudna razgovora na viskom političkom nivou između Beogrda i Pruštine najavljena je za početkak septembra.

Izvor: Танјуг

KiMĐurićdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva