:

:

TV Most

Foto: Танјуг, screenshot

SAD

clock

Januar 06, 2021   18:13

0

175

Počelo okupljanje Trampovih pristalica pred sednicu Kongresa

Hilajde pristalica američkog predsednika Donalda Trampa, među kojima i pripadnici krajnje desnih grupa, okupile su se danas u Vašingtonu na protestu pred održavanje sednice Kongresa na kojoj treba da bude overena pobeda demokrate Džoa Bajdena na predsedničkim izobrima 3. novembra.

Tramp, koji osporava rezultate izbora, obećao je da će se obratiti dsemonstranitma u parku Elipsa nedaleko od Bele kuće, prenosi Rojters.

Tramp je na Tviteru napisao "veliko okupljanje!"

Ukupno 535 članova Kongresa, koji čine Senat i Predstavnički dom, zasedanje počinju u jedan sat posle podne po lokalnom vremenu. Sednicom predsedava aktuelni potpredsednik države i predsedavajući Senata Majk Pens.

Reč je o jednoj od završnih procedura verifikacije ishoda izbornog procesa u SAD koju propisuje američki Ustav.

Prema rezultatima Elektorskog koledža, koje je to telo usvojilo 14. decembra, potvrđena je izborna pobeda demokratskog kandidata Džozefa Bajdena nad republikanskim kandidatom i aktuelnim predsednikom Donaldom Trampom.

Na osnovu tih rezultata izabrani predsednik Bajden osvojio je 306 elektorskih glasova naspram Trampovih 232, navodi Glas Amerike.

Protivljenje kongresnoj potvrdi glasanja Elektorskog koledža najavilo je više od stotinu republikanskih kongresmena u Predstavničkom domu i 13 članova Senata.

Inače, svaki član Kongresa ima pravo da se po bilo kom osnovu usprotivi prebrojavanju elektorskih glasova iz pojedinačnih država. Po prigovoru se, međutim, ne postupa ukoliko nije uložen u pisanoj formi i ako ga nisu potpisali po jedan član Predstavničkog doma i Senata.

U slučaju kada postoji takav zahtev - zajednička sednica dva doma Kongresa se prekida i njihovi članovi počinju odvojena zasedanja kako bi prigovori bili razmotreni. Da bi prigovor bio usvojen, potrebno je da ga odobre oba doma Kongresa. Ukoliko se to ne dogodi - prelazi se ponovo na brojanje elektorskih glasova.

Gotovo je sigurno da će Kongres odbaciti prigovore, s obzirom na to da demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu, dok su pojedini republikanski članovi Senata najavili da će podržati potvrdu izbornog rezultata.

Izvor: Танјуг

SADTrampKongresokupljanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva