:

:

TV Most

clock

Januar 30, 2020   10:28

0

171

Počelo saslušanje Gecija u Kancelariji Euleksa u Prištini

U Kancelariji Euleksa u Prištini danas je počelo saslušanje Sabita Gecija, bivšeg pripadnika tzv.OVK i bliskog saradnika aktuelnog predsedika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, po pozivu Specijalnog suda u Hagu, koji istrazuje i procesuira zločine počinjene nad Srbima tokom proteklih sukoba.

Geci je poziv Specijalnog suda dobio u decembru prošle godine.

Inače, on je već osuđen za ratni zločin. Geci je jula 2011. godine dbio 15 godina zatvora, zbog zlostavljanja zatvorenika u logorima Kukeš i Čakan na severu Albanije tokom 1998-1999, a istraga protiv njega počela još 2002.

Njegova zatvorska kazna ističe 2025.

Geci je prvi put uhapšen 2000. godine, zbog pucnjave u jednom od noćnih klubova u Prištini.

Geci je jedan od članova tzv. Dreničke grupe 1, kojoj se 2015. u kosovskom Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici sudilo za ratne zločine u zatvoru OVK-a, u Likovcu, 1998. i 1999. godine i koji je zajedno sa Sahitom Jarijem, Avnijem Zabeljijem, Jahirom Demakuom i Ismetom Hadrom 27. maja oslobođen od ovih optužbi nakon jednogodišnjeg sudskog postupka.

Jedan od najtežih zločina iz optužnice bio je da je kao član OVK, u saučesništvu sa Sahitom Jarijem i nekoliko, za sada, nepoznatih pripadnika OVK, pred brojnim svedocima, po optužnici, motornom testerom odsekao glavu srpskom policajcu, Ivanu Bulatoviću, i masakrirao njegovo telo, u Likovcu, sredinom juna 1998. godine.

Izvor: T a n j u g

Sabit GeciOVKEuleksPrištinaSpecijalni sudHagratni zločinKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva