:

:

TV Most

Foto: FCS

clock

Septembar 27, 2023   11:49

0

52

Počelo snimanje filma "Mačji krik" po scenariju Gorana Paskaljevića

Prvi kadrovi filma "Mačji krik" snimljeni su na lokacijama u Požarevcu i okolini, u režiji Sanje Živković, prema scenariju preminulog doajena jugoslovenske kinematografije Gorana Paskaljevića, saopštila je direkcija Filmskog centra Srbije.

Ovaj projekat će u našim filmskim krugovima ostati upamćen kao poslednji film za čije se snimanje pripremao upravo Goran Paskaljević, ali nažalost nije stigao da ga realizuje, jer je iznenada preminuo u Parizu 25. septembra 2020. godine.

Film "Mačji krik" je dirljiva porodično – socijalna drama nastala po istinitoj priči o radniku i njegovoj supruzi koji se bore za pravo starateljstva nad unukom, i to devojčicom koja je obolela od retke i teške bolesti, gotovo neizlečive, koju je reditelj Paskaljević imao želju da snimi.

Prema objavi Filmskog centra Srbije, tri godine posle njegove smrti, ekipa ovog filma uveliko radi na terenu, snimanje će trajati mesec dana. Filmski scenario potpisuje Goran Paskaljević zajedno sa Đorđem Sibinovićem, tako da je ovaj projekat omaž, posveta velikom reditelju, koji je ostavio neizbrisiv trag u domaćoj, regionalnoj i svetskoj kinematografiji.

Glavnu ulogu igra bosanko-kanadski glumac Jasmin Geljo, poznat po filmovima „Zemlja mrtvih“, „Napad na policijsku stanicu broj 13“, a u glumačkoj ekipi su i Andrijana Đorđević, Sanja Mikitišin, Sergej Trifunović, Denis Murić, Marija Škaričić, Srđan Miletić, Sanja Krajno, Vesna Paštrović Šašić, i drugi.

Drama „Mačji krik“, prema saopštenju FCS, koji je na konkursu 2018. podržao njegovo snimanje, nastaje u produkciji kuće "Nova film" Gorana Paskaljevića koju sada vode njegovi sinovi, uz podršku Telefilma Kanada i Hrvatskog audio-vizuelnog centra, a ko-producent i izvršni producent je kuća "Cinnamon Films" iz Beograda.

Povodom filma „Mačji krik“ Paskaljević je izjavio svojevremeno da se veoma raduje tom projektu, sa kojim je prvi put učestvovao na konkursu Filmskog centra Srbije, "i na moje čuđenje i oduševljenje istovremeno, dobio sam podršku".

"Reč je o filmu inspirisanom autentičnom životnom pričom Zorana Živanovića iz Kragujevca. On je čovek koji se dugo godina borio da stekne pravo starateljstva nad svojom unukom koju su napustili roditelji, i da brine o njoj. A unuka je dete sa „mačjim plačem“, bolešću koja je veoma retka i bez perspektive da se izleči“, govorio je tada uspešni reditelj i producent Goran Paskaljević, autor 18 antologijskih dugometražnih igranih filmova.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva