:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 23, 2022   13:39

0

115

Počeo 65. Beogradski sajam knjiga

Beogradski sajam knjiga, pod sloganom “Povratak napisanih”, od danas pre podne otvoren je za posetioce, a u 18 časova zvanično će ga otvoriti akademik i dramski pisac Dušan Kovačević.

Posle dve godine pauze zbog pandemije virusa korona, na 65. Beogradskom sajamu knjiga više od 400 izlagača i isto toliko suizlagača će do 30. oktobra ponuditi ljubiteljima pisane reči širok spektar naslova iz srpske i svetske književnosti.

Zemlja gost ove godine je Rumunija, a pod sajamskim kupolama biće predstavljeno 30 književnika iz ove zemlje, kao i najpoznatija dela prevedena na srpski jezik koja Rumunija ima da ponudi.

Osim Srbije i zemalja regiona, učestvuju i gosti iz Italije, Mađarske, Nemačke, Belorusije, Rusije, Kine, Irana, Švajcarske, Maroka, Egipta, Indije i Poljske.

Jelena Videnović, pomoćnica urednika programa Beogradskog sajma knjiga, za Tanjug je otkrila deo sadraja ovogodišnje manifestacije.

"Htela bih da najavim inostrane pisce koji će ove godine posetiti Beogradski sajam knjiga. Pored autora iz Rumunije, dolaze nam pisci koji se prevode i rado čitaju kod nas. Najveća zvezda svakako će biti francuski pisac, Patrik Beson, koji će predstaviti svoju knjigu o Novaku Đokoviću, zatim tu će biti i turska književnica, Ajfer Tunč. Đorđe Matić nam dolazi ih Hrvatske, a predstavićemo beogradskoj publici i mladog Italijana, Đovanija Dozinija, koji je aktuelni dobitnik Evropske nagrade za književnost”, istakla je Videnović.

Sajam knjiga u 18 časova zvanično će otvoriti akademik i dramski pisac, Dušan Kovačević, a u ime Rumunije, zemlje počasnog gosta, učesnike sajma pozdraviće pesnik i pisac, Mirča Dinesku, koji će na štandu te zemlje kasnije izvesti pesničko-gastronomski recital.

U sklopu pratećeg programa sajma, biće organizovane i brojne izložbe, druženja sa autorima, okrugli stolovi i tribine, a organizatori su se potrudili da na sajmu svako može ponešto da pronađe - od dece koja čine svoje prve čitalačke korake, do onih koji su u potrazi stručnom literaturom iz raznih oblasti.

Izlagači su pripremili i sajamske popuste, od 10 do 70 odsto za odabrane naslove.

Školski dan zakazan je za četvrtak, 27. oktobra, kada će biti organizovane grupne posete po ceni od 150 dinara, a za ponedeljak i utorak, 24. i 25. oktobar, planirani su porodični dani po ceni od 800 dinara za celu porodicu. Redovna cena ulaznice je 300 dinara. Beogradski sajam knjiga biće otvoren do sledeće nedelje, 30. oktobra.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva