:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 22, 2023   11:16

0

110

Počeo prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Granit 2023" u Batajnici

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Granit 2023" počeo je danas na vojnom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović", u Batajnici, povodom Dana Vojske Srbije, a prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prikazu "Granit 2023" prisustvuju i premijer Mađarske Viktor Orban, članovi Vlade Srbije, najviše vojno rukovodstvo i predstavnici verskih zajednica.

Srpska vojska spremna je da pokaže sve što poseduje VS i MO, a građani su pre svečanog defilea mogli da vide sve što poseduje VS. 

Pred početka vežbe, intonirana je državna himna, a predstavnici počasne Garde predali su raport poredsedniku Vučiću, koji je obišao njene  pripadnike uz egzircir.

Angažovano je više od 5.000 pripadnika MO i VS, više od 2.300 sredstava naoružana i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova. 

Prikazano je najsaveremnije naoružanje i vojna oprema kojom su opremeljene jedinice VS, kao i deo sredstava iz razvoja preduzeća domaće odbrambene industrije.

Prikaz Granit 2023 obuhvata letački program, vertikalne manevre specijalnih jedinica, vazduhoplovnu vatrenu podršku, blisku vazdušnu borbu, defile pripadnika specijalnih jedinica, nalet vazduhoplovnog ešalona i taktičko-tehnički zbor sredstava naoružanja i vojne opreme.

U letačkom delu programa između ostalog nastupiće avioni i helikopteri "MiG-29", "Orao", "Lasta", "Mi-35", "H-145M" i "Mi-17", a biće prikazani i protivvazduhoplovni raketni sistemi "FK-3" i "Pancir", protivavionski samohodni artiljerijsko- raketni sistem PASARS, protivoklopni raketni sistemi "Kornet", borbena oklopna vozila "Miloš", "Lazar-3" i "Hamer", samohodna top- haubica 155 mm NORA, samohodni višecevni lanser raketa "Oganj", kao i savremena optoelektronska sredstva.

Posetioci će imati priliku da vide defile pripadnika specijalnih jedinica, koji su opremljeni najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom.

Kapije vojnog aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" otvorene su za sve građane od devet do 15 časova, a najatraktivniji deo programa počeće u 11 časova.

Ulazak na vojni aerodrom je omogućen iz tri pravca - glavni ulaz na vojni aerodrom "Pukovnik- pilot Milenko Pavlović", ulaz u Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović", kao i ulaz na aerodrom iz pravca Nove Pazove.

Dan VS obeležava 23. aprila u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Izvor: T a n j u g

Granit 2023Vojska Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva