:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 13, 2019   18:00

0

203

Počeo protest, najavljena i šetnja do vlade

Ispred Doma Narodne skupštine počeo je protest opozicije "1 od 5 miliona", uz himnu Srbije i pesmu Vladislava Petkovića Disa "Naši dani", koju je recitovao glumac Hadži Nenad Maričić.

Prvi govornik je profesor Čedomir Čupić, koji je rekao da Srbiju treba "osloboditi", a da otpor nema cenu.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije je u kampanji „Budućnost Srbije", a Srbija, kaže Čupić, sa njim Srbija nema budućnost, niti budućnost zemlje sme da zavisi od jednog čoveka.

Najavljeno je obraćanje i sudije Zorana Ivoševića, Milovana Jakovljevića iz Udruženja malinara, novinara Srđan Škoro, jednog od uhapšenih studenata Stefana Novakovića, glumca i predsednika PSG Sergeja Trifunovića, Vojkana Mladenovića borca sa Košara, i dramaturga Siniše Kovačevića.

Nakon obraćanja, kako je najavljeno, uslediće šetnja do Vlade Srbije, pa preko Slavije, nazad do Skupštine.

Predstavnici Saveza za Srbiju najavili su i da ce na protestu "Svi kao jedan - 1 od 5 miliona" pročitati zahteve ujedinjene opozicije i predstaviti plan kako ce dalje delovati.

Ispred Skupštine Srbije su Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boris Tadić, Zoran Lutovac, Nikola Jovanović, Rada Trajković.

Policija je blokirala za saobraćaj raskrsnicu Trga Nikole Pašića i Terazija.

Na centralnim beogradskim ulicama nema policije.

MUP: Skup bez incidenata, prisutno između 7.300 i 7.500

Skup ispred Narodne skupštine u Beogradu započeo je u 15.30 časova i do nešto pre 16.00 časova protiče bez incidenata, a prisutno je između 7.300 i 7.500 učesnika, saopštio je MUP.

"Iz čitave Republike Srbije na skupu je prisutno između 7.300 i 7.500 učesnika, a tačan broj Ministarstvo unutrašnjih poslova će saopštiti u narednim satima", navodi se u saopštenju.

Uoči protesta u Beogradu bilo mirno

Na manje od sat uoči protesta opozicije, u centru Beograda nije bilo velikih gužvi.

Predsednik Srbije i vladajućeg SNS jutros je poručio da se danas ništa posebno neće dogoditi, osim nešto buke.

U prilog tome, na njegovom instagram profilu objavljena je fotografiju na kojoj se nalazi sa najbližim saradnicima u pripremama za odlazak u Kinu.

I potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je uputila sličnu, umirujuću i radnu poruku, zakazujući za danas sastanak sa svim državnim sekretarima i pomoćnicima ministra u zgradi Vlade, povodom sporazuma sa Kinom koje je u petak potpisala u Dubrovniku.

Iz stranaka ipak stižu upozoravajuća saopštenja, na mogućnost provokacija.

Prethodna noć nije bila mirna u brojnim lokalnim skupštinama, u kojima su boravili odbornici SNS kako bi sprečili pokušaj opozicije da nasiljem promene izbornu volju građana, a iz nekih su izbačeni.

U Beograd stižu autobusi iz unutrašnjosti, uprkos špekulacijama da su zaustavljani, koje je demantovao ministar policije Nebojša Stefanović, kao i prevoznici.

U gradu, kao i obično, ima turista.

Pred Skupštinom je postavljena bina, a u blizini su i "mobilni toaleti", za koje nije prethodno traženo odobrenje, ali ih je inspekcija, nakon uvida, samo pomerila da ne budu na protivpožarnom putu.

Scenario protesta nije poznat, te je zasad teško proceniti kako će proteći ostatak dana.

U Skupštini obraćanja vlasti i opozicije, policija, novinari

U Skupštini Srbije, u kojoj su poslanici vladajuće koalicije, kako su najavili, ostali od juče kako bi je odbranili od onih koji nasiljem pokušavaju da preuzmu vlast, danas su se, pre početka protesta ispred tog zdanja, "pridružili" i poslanici opozicije, a ima i novinara.

U parlamentu ima dosta pripadnika policije, čije prisustvo je odobrio generalni sekretar skupštine, kako bi se osigurao mir i bezbednost svih u zgradi.

Zahtevi organizatora protesta "Svi kao jedan"

Na protestu su pročitani zahtevi. Organizatori protesta traže formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova. Drugi zahtev je izbor novog sastava REM-a na ravnopravnim osnovama i na predlog poslaničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahtev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a, a koje bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti i koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Najavljuju da će u narednim danima ujedinjena opozicija izabrati svoje predstavnike za sve tri radne grupe, na kojima neće biti samo predstavnici opozicionih političkih stranaka, pokreta i udruženja građana, već i predstavnici strukovnih udruženja. 

Organizatori kažu da su spremni za dogovor sa nadležnim državnim organima oko ostvarenja svih navedenih zahteva. 

Izvor: Танјуг

Beogradprotest1 od pet miliona
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva