:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 31, 2018   10:23

0

159

Počeo sa radom iks-nož u Kliničkom centru Srbije

U Kliničkom centru Srbije počeo je sa radom iks-nož za lečenje tumora, a centar je obišao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prvi pacijent je jutros već zračen na tom aparatu, a predviđeno je da u naredna dva meseca bude tretirano još 30 onkoloških pacijenata.

Iks-nož predstavlja najsavremeniji aparat za zračenje tumora u celom telu. 

U našoj zemlji do sada ovakav način radioterapije nije sprovođen, a pacijenti su na tretman iks nožem morali da idu u inostranstvo, što ih je koštalo najmanje 20.000 evra.

Prednosti tog aparata su efikasnost i preciznost, budući da se zrače samo tumorske ćelije, a da su maksimalno pošteđene zdrave ćelije u organizmu.

Profesorka Danica Grujičić je za RTS rekla da je reč o izuzetno preciznom aparatu koji omogućava zračenje teško pristupačnih tumora.

Uz preciznost od nekoliko delova milimetra, iks-nož se koristi za tretiranje tumora koje je suviše rizično ili nemoguće odstraniti standardnim hirurškim intervencijma, objasnila je Grujičićeva.

"Ono što je razlika od gama-noža jeste da se ne daje ista doza zračenja jednokratno, već se radi frakcionisano. Ono što se ranije radilo mesec dana, sada se završava za pet dana", rekla je Danica Grujičić. 

Terapija je personalizovana i za svakog pacijenta se određuje pojedinačna doza. 

U izgradnju Centra za iks nož u KCS i nabavku opreme uloženo je 800 miliona dinara. 

Nova zgrada se prostire na 700 kvadrata, a u njoj će biti iks nož, kao i sva prateća oprema.

Lekari će imati devet odsto veću platu, a medicinske sestre 12 odsto, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Medicinske sestre imaće čak 12 odsto, imaće najveće povećanje od svih ljudi koji rade u javnom sektoru", rekao je Vučić.

Naveo je da Srbija na taj način želi da zadrži zdravstvene radnike u Srbiji, koji su mnogo učinili za građane.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva