:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2021   13:32

0

80

Počeo sastanak Putina i Bajdena

Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije Džozef Bajden i Vladimir Putin sastali su se u Ženevi, i to je njihov prvi zvanični susret kao dva predsednika.

Džozef Bajden i Vladimir Putin razgovaraju u vili La Granž u Ženevi, na svom prvom sastanku, o širokoj lepezi nagomilanih problema u svetu i o odnosima dve svetske sile - bilateralnim vezama, problemima vezanim za stratešku nuklearnu stabilnost, navodnom ruskom uplitanju u izbore, hakovanju i drugim pitanjima, uključujući saradnju u borbi protiv kovida 19 i regionalne sukobe.

Ovo je njihov prvi zvanični susret kao dva predsednika. Međutim, pitanje je da li će sastanak opravdati epitet istorijskog, ili će konkretni dogovori izostati a odnosi dveju zemalja ostati na niskoj komunikacijskoj frekvenciji jer razgovori predsednika dolaze u trenutku kada su odnosi Amerike i Rusije maltene dotakli dno, kako tvrde obe strane. 

Bajden i Putin su se poslednji put sastali pre tačno deset godina, u martu 2011, i to u Moskvi. Bajden je tada bio potpredsednik SAD, a Vladimir Putin premijer Rusije. 

Američki predsednik koji je u Ženevu doputovao u utorak po podne, naveo je uoči sastanka, da ima podršku zapadnih partnera. 

Bajdenu je ovo prva poseta Evropi otkako je postao predsednik Amerike, a pre Samita u Ženevi učestvovao je na skupu sedam najrazvijenijih zemalja sveta G7 i lidera NATO alijanse u Velikoj Britaniji.

Kako je najavljeno, sastanak dvojice lidera trajati četiri do pet sati, sa pauzama i u različitim formatima, a posle toga biće održane odvojene pres konferencije. 

Uoči sastanka portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da Rusija smatra da su odsustvo komunikacije i trenutno najlošiji odnosi između Moskve i Vašingtona, još od vremena Sovjetskog Saveza, ozbiljan problem u trenutku rastućih izazova od potencijalnih regionalnih sukoba u svetu.

"Čak i tokom sovjetskog perioda, nedostatak kontakata, nedostatak dijaloga, nije bio tako ozbiljan. Sada se ovaj deficit poklapa sa rastućim potencijalnim sukoba širom sveta", rekao je Peskov za Tas. 

Kako kaže, na sastanku sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, ruski predsednik Vladimir Putin će istaći crvene linije koje se ne mogu preći.

"Bez sumnje, svaka zemlja jasno određuje svoje crvene linije. S tim u vezi, predsednik Putin to čini vrlo jasno", rekao je portparol Kremlja u intervjuu za televiziju Rosija-1, preneo je Tas.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva