:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 22, 2015   12:05

0

180

Počeo Kustendorf na Mećavniku

Gosti su pristizali automobilima, helikopterima, pred samo otvaranje festivala došli su i Amanda Nevil, direktorka Britanske filmske akademije, inače članica ovogodišnjge žirija, kao i direktor Kanskog festivala, Već tradicionlani gost Kustendorfa, Tijeri Fremo.

Nešto posle osam sati sinoć ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac otvorio je i zvanično festival, porukom da je ovo čarobno mesto na kojem mladi umetnici koji tek stupaju na put karijere mogu da razmene mišljenja i čuju savete iskusnih filmskih velikana, ali da isto tako, prema njegovom mišljenju, i čuvenim rediteljima, producentima i filmadžijama to iskustvo može biti značajan putokaz za putovanje u budućnost.

"Ako je film veći od života, kako kaže Kusturica, onda je ovaj festival veći od filma," rekao je ministar.

Kusturica je, primetio da je ovog puta Kustendorf postao festival s crvenim tepihom i to zahvaljujući ministru kulture koji, kako je rekao, kad je potvrdio dolazak na festival imao uslov da to bude uz crveni tepih.

Taj je tepih minisar i doneo iz Beograda, a njime je prvi prošao mokrogosrki vuk, koji je večers bio posebna atrakcija i gost festivala.

Kusturica je goste dočekivao celo popodne pogačom i rakijom, a gosti festivala će nakon otvaranja i vatrometa moći da pogledaju film Končalovskog „Bele noći poštara Alekseja Trjapicina".

Nakon projekcije mladi reditelji će imati priliku da u radionici razmene iskustva i postavljaju pitanja čuvenom reditelju.

A uoči projekcije Kusturica je Končalovskom dodelio nagradu za buduće filmove, koju je sam ustanovio kao svoju verziju nagrade za životno delo.

Veliki reditelj je međutim nagradu vratio uz poruku da očekuje da je dobije sledeći put kad dođe na Kustandorf.

Prvo veče Kustendorfa završava se koncertom Adama Stinga, moldavskog džez saksofoniste koji je nastupio sa novosadskim Big bendom.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva