:

:

TV Most

clock

Avgust 09, 2018   12:58

0

130

Počeo Sabor trubača u Guči


Popović je okupljenim ljubiteljima trube poručio da truba najbolje od svih instrumenata najbolje odražava prošlost i budućnost srpskog naroda i naše emocije.



"Uz trubu smo osvajali slobodu, uz trubu smo se veselili, venčavali, krštavali decu, uz trubu smo tugovali i sahranjivali", rekao je Popović.



Kaže da su Guča i srpska truba nadaleko poznate u svetu i da ga ljudi iz Kine, Amerike i Rusije stalno pitaju za tajnu Guče i trube, a da je njegov odgovor - truba krije tajnu srpske duše.



Mada, dodaje Popović, srpske emocije, Srbiju i Srbina niko ne može bolje da razume nego "naša braća Rusi", te izrazio zadovoljstvo što je današnjem otvaranju sabora prisustvovao ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin i što će sutra Guču obići portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.



"U ovim teškim vremenima kada nas pritiskaju zbog našeg svetog Kosova, mi želimo svima njima u inostranstvu da odavde iz Guče pošaljemo poruku koja glasi -  Srbija nije sama, uz Srbiju su ceo ruski narod i predsednik Rusije Vladimir Putin", naglasio je Popović.



Ministar je ovogodišnji sabor otvorio stihovima srpskog pesnika Branka Radičevića - "Sviraj trubo, svirala zadugo - za veselja i ni za šta drugo".



Organizatori najavljuju da su sabor vratili tradiciji, trubi i trubačima, te da ove godine neće biti koncerata estradnih zvezda.



Još večeras gosti Guče moći će da uživaju u koncertu Dejana Petrovića i Big benda na Glavnoj pozornici, a sutra će biti održan Ponoćni koncert na kojem će učestvovati svih 20 ovogodišnjih finalista.



U subotu 11. avgusta je tradicionalno takmičenje seniorskih orkestara, a u nedelju su koncerti pobednika ovogodišnjeg Sabora i majstora trube Saše Krstića, Ekrema Mamutovića i Dejana Lazarevića, a manifestaciju će pratiti i tradicionalni programski sadržaji kao što je narodni višeboj, defile svih učesnika u programu, improvizacija stare dragačevske svadbe...


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva