:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 03, 2015   12:05

0

277

Počeo sabor trubača u Guči

On je poželeo dobrodošlicu posetiocima u, kako je rekao, svetsku prestonicu trube, i na najveću žurku na otvorenom na Balkanu.

Prema njegovim rečima, za 55 godina trajanja Festivala trube, Gučom je prodefilovalo više od 17 miliona posetilaca.

"Guča je više od kulturnog festivala. To je kulturno čudo i moramo unaprediti ovu manifestaciju. Imamo tri obaveze, pre svega da radimo na turističkoj infrastrukturi, izgradimo dom trubača u ovoj varošici i više promovišemo manifestacij van granica naše zemlje", naveo je Ljajić.

Za sada 20 odsto gostiju dolazi iz inostranstva, a cilj je da iz sveta dolazi trećina posetilaca, dodao je ministar.

On je ocenio da je festival trube turistički, kulturni i nacionalni brend Srbije.

U ime domaćina, prisutnima se obratila predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić poželevši im dobru zabavu.

"Guča je svetska prestonica trube i zahvaljujem se Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija što je odobrilo 20 miliona dinara za izgradnju doma trubača. On će biti urađen do sledećeg sabora", rekla je ona.

Inače, Guča je svetska prestonica trube od 1961. godine kada je prvi put održan Dragačevski sabor. Jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi i najznačajnijih kulturno umetničkih događaja autentičkog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih muzičkih orkestara.

Organizatori manifestacije su Centar za kulturu i sport u Guči, istoimena mesna zajednica, pokrovitelji su Vlada Srbije i opština Lučani, a najveću trubačku feštu omažu i brojni sponzori.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva