:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 11, 2019   9:08

0

270

Počinje dvanaesti „Kustendorf“

Dvanaesti Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ počinje na Mećavniku, a među gostima će biti glumci Mat Dilon, Stana Katić, Slavko Štimac, Serđi Lopez, Marčelo Fonte, kao i drugi renomirani umetnici.

Festival će svečano otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i osnivač festivala Emir Kusturica, posle čega će biti prikazan njegov film „Pepe, jedan uzvišeni život“, dokumentarac posvećen Hozeu Muhiki, koji je svetsku premijeru imao na 75. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. 

Svečanom otvaranju festivala prisustvovaće i glumac Slavko Štimac, kome je ove godine posvećen program „Retrospektiva velikana“. 
Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg „Kustendorfa“, koji će trajati do 16. januara, prenosi T a n j u g. 
Od velikog broja pristiglih filmova, njih čak 718, odabran je 21 za takmičarski program, a nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje dodeliće međunarodni žiri u kojem su glumica Stana Katić, Slobodan Despot, izdavač i pisac srpskog porekla koji piše na francuskom jeziku, i Tankred Ramon, francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audiovizuelnih sadržaja. 
Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje. 
Gosti festivala biće glumci Mat Dilon, Serđi Lopez, Marčelo Fonte, Adrijano Tardiolo i Luka Čikovani, reditelji David Oelhofen, Adilhan Jeržanov, Damijano i Fabio Dinoćenco, kao i producent Andrea Gambeta. 
U „Savremenim tendencijama“ biće prikazani filmovi „Srećan kao Lazaro“ italijanske rediteljke Aliće Rorvaće, dobitnice nagrade za najbolji scenario na festivalu u Kanu, zatim „Bliski neprijatelji“ Davida Oelhofena, „Nežna ravnodušnost sveta“ Adilhana Jeržanova, „Dogmen“ reditelja Matea Garonea, film Vima Vendersa „Papa Franja: čovek od reči“ i film „Dečaci plaču“ braće Damijana i Fabija Dinoćenca.

U okviru programa „Retrospektiva velikana“ biće prikazan film „Dragstor kauboj“ Gasa van Santa, „Vuk samotnjak“ Obrada Gluščevića, „Sjećaš li se Doli Bel?“ Emira Kusturice i „Vestern“ Manuela Porijera. 
Takođe, u okviru te programske celine biće održane i projekcije filmova Miloša Formana „Svlačenje“ i Bernarda Bertolučija „Dvadeseti vek“.
„Novi autori“ predstaviće prvi dugometražni film crnogorskog reditelja Ivana Salatića „Ti imaš noć“, a u okviru pratećeg programa „Kustendorf predstavlja" biće prikazan film rediteljke Aline Skšeševske „Devojke u igri“. 
Tokom trajanja festivala u galeriji „Kapor“ biće postavljena izložba akademskog slikara Ratka Lalića, a deo programa festivala je i izložba fotografija povodom 70. godišnjice Visoke državne škole za film, televiziju i pozorište iz Lođa. 

U Andrićgradu, u galeriji „Lubarda“, biće otvorena izložba slika i mozaika akademske slikarke Bisenije Tereščenko.
Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće prepoznatljivi noćni život „Kustendorfa“. 
Gosti „Kustendorfa“ uživaće u nastupima „Orkestra narodne muzike braće Advahov Valeriju“, sastava „Kaskaval & Kristi Traktor“ iz Moldavije, italijanskog muzičara Vinicija Kaposela, holandsko-srpskog ansambla „Jovan Pavlović i Marko Marković bras bend“, grupe „Kal“ iz Srbije i vokalno-instrumentalnog sastava „Bilja Krstić i Bistrik orkestar“.
Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ održava se u organizaciji produkcijske kuće „Rasta internešnel“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

kustendorffestivalglumcimećavnikkusturica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva