:

:

TV Most

clock

Novembar 04, 2019   9:08

0

354

Počinje isplata jednokratne pomoći penzionerima

U Srbiji danas počinje isplata jednokratne pomoći penzionerima u visini od 5.000 dinara.

Kad je reč o zaposlenima u javnom sektoru, od petka je na snazi odluka o povećanju njihovih plata od osam do 15 odsto.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da će oni koji dobijaju penziju preko računa tokom dana dobiti jednokratnu novčanu pomoć, a ostalima će doneti poštari.

Zoran Đorđević je rekao da svi koji su korisnici penzija, bez obzira na to koliko su dugo penzioneri će dobiti jednokratnu pomoć. 

"Svi oni koji su stekli pravo na penziju u Srbiji, bez obzira na to gde sada žive, oni će uz penziju dobiti i dodatak. Ako su penziju primali preko računa, danas će biti na njihovom računu tih dodatnih 5.000 dinara jednokratne pomoći", naveo je Đorđević.

Prema njegovim rečima Fond PIO je potpuno funkcionalan i nema nikakvih problema.

"Kada je u pitanju suficit on je ostvario manje dotacija iz budžeta u ovoj godini za 8,7 milijardi, i to je iskorišćeno da bi se isplatila ta jednokratna pomoć. Mi očekujemo, iako tu imamo dotaciju iz budžeta na 25 odsto, a bila je 48 posto, sledeće godine je na nivou 22,57 procenata, dakle još manje. Tako da penzioneri sigurno mogu da očekuju bolje dane i da u sledećoj godini očekuju neke radosne vesti za njih", istakao je Đorđević.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 7. oktobra rebalans budžeta za 2019. godinu kojim je predviđeno da se višak u budžetu od 46,6 milijardi dinara iskoristi za povećanje plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto, od 1. novembra, za jednokratnu pomoć penzionerima od po 5.000 dinara, za pomoć građanima koji su zaduženi u švajcarskim francima, kao i za kapitalne investicije.

Izvor: T a n j u g

penzijebudžetPIO fondZoran Đorđević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva