:

:

TV Most

clock

Jul 03, 2019   9:16

0

249

Počinje Samit ZB u okviru Berlinskog procesa u Poznanju

Šesti samit zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa počinje danas u Poznanju u Poljskoj, koja je trenutno predsedavajuća ovim procesom. 

Glavni događaj biće sastanak lidera, odnosno šefova država ili vlada, 5. jula, na kojem će Srbiju predstavljati predsednica Vlade Ana Brnabić, dok će se ministri privrede, unutrašnjih poslova i spoljnih poslova zemalja koje učestvuju u procesu sastati sutra. 

U okviru samita biće organizvani i prateći događaji, pa će tako danas biti održan Tink tenk forum, a sutra i Poslovni forum EU-Zapadni Balkan i Forum građanskog društva. 

Berlinski proces je inicijativa koja podržava regionalnu saradnju Zapadnog Balkana i dopunjuje politiku proširenja Evropske Unije. 

Pokrenula ga je Nemačka samitom u Berlinu 2014.

U okviru Berlinskog procesa do sada je održano pet samita: u Berlinu, Beču, Parizu, Trstu i Londonu. 

Na ovogodišnjem Samitu će učestvovati i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. 

Srce Berlinskog procesa je privreda, a cilj saradnje je sprovođenje infrastrukturnih projekata, posebno energetskih i transportnih, kao što su rekonstrukcija luke, renoviranje pruge ili izgradnja gasnog interkonektora, obuhvaćenih takozvanom Agendom povezivanja. 

Sve događaje u okviru samita Poljska sprovodi u bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom, OECD-om, Savetom za regionalnu saradnju, privrednim komorama iz regiona...

Poznanj je grad iz kog potiču poljski matematičari, koji su razbili šifru enigme, što je bilo od ključnog značaja za savezničku pobedu u Drugom svetskom ratu.

U tom gradu se, u junu 1956. godine, dogodio Poznanjski ustanak, prva radnička pobuna u zemljama komunističkog bloka. 

Danas je Poznanj ponovo mesto međunarodnog poslovanja i investicija, kao i mesto živih debata o obličju Evrope uz aktivno učešće mladih ljudi. 

Izvor: T a n j u g

Zapadni BalkanPoznanjsamit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva