:

:

TV Most

clock

Avgust 19, 2019   13:57

0

255

Počinje „Škola filmske magije 5" u Gračanici

Pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva za kulturu i informisanje Vlade Republike Srbije, Dom kulture „Gračanica" u saradnji sa „GARGANTUAFILMS" iz Beograda organizuje „Školu filmske magije 5" u Gračanici.

Opšti cilj „Škole filmske magije” je integracija mladih u kulturne tokove pružanjem teorijskih znanja i praktičnih veština neophodnih za rad u filmskoj umetnosti i proizvodnji. Polaznici dobijaju priliku da na licu mesta saznaju kako je biti reditelj, glumac, montažer, scenarista ili producent. 

Tokom trajanja radionice biće obuhvaćene sve oblasti stvaralaštva na filmu (od scenarija, režije, kamere do montaže). 

Predavači su ugledni i ostvareni stvaraoci i autori koji svoja iskustva, znanja i veštine žele da prenesu novim generacijama na jedan brz, moderan i elokventan način.

Iako je škola otvorena za sve, bez obzira na godine, primarnu ciljnu grupu čine srednjoškolci.

To je uzrast koji je najotvoreniji za nova saznanja i to je doba kada se formiraju stavovi i mišljenja o „lepom”. Stoga, osim osnovne edukacije naša škola usmerena je i na fomiranje stavova i karaktera mladih, kao i njihove odnose prema pravim vrednostima.

Tema ovogodišnje škole je: MIZANKADAR - KADAR SEKVENCE

Mizankadar (mise-encadre, long take, seunce shot) je rediteljski postupak specifičan po tome što se promene planova i uglova postižu kretanjem glumaca i kamere u samom kadru, umesto uobičajenih rezova i promene kadrova. 

Ovom tehnikom ističe se trodimenzionalnost filmskog prostora, ali se pre svega uspostavlja specifična vizura zahvaljujući kojoj gledalac ima ustisak pojačane realističnosti. 

Škola traje od 23. do 26. avgusta a prijava je od 19. do 23. avgusta u Domu kulture „Gračanica“.

Izvor: TV Most, Dom kulutre Gračanica

KiMGračanica„Škola filmske magije 5
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva