:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2021   9:25

0

165

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa, na raspolaganju 100.000 doza Torlakove vakcine

Danas zvanično počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa i to vakcinom instituta "Torlak". Sve osobe koje su u posebnom riziku, imaju hronična oboljenja, osobe koje su na terapiji malignih bolesti i koje imaju bilo koje druge hronične zdravstvene tegobe potrebno je da se opredele i dođu na vakcinaciju u Domove zdravlja zato što je period stvaranja imuniteta dve do tri nedelje posle primanja vakcine, kaže za RTS Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Gostujući u Jutarnjem programu Jovanovićeva je istakla da je trenutno na raspolaganju 100.000 doza doza vakcina protiv sezonskog griipa instituta "Torlak", ali se veoma brzo očekuje isporuka 470.000 doza četvorovalentne vakcine, a potom još 100.000 doza "torvaks flu" vakcine.

"Preporučujem da se sve osobe koje su u riziku što pre vakcinišu zato što je zaštita neophodna. Zaštita od virusa gripa je i u ovoj sezoni od velikog značaja s obzirom na komplikacije koje se mogu javiti ako se udruženo jave virus gripa i kovida", naglašava dr Verica Jovanović.

Prema njenim rečima najnovije preporuke su da se vakcina protiv gripa i kovida mogu primiti istog dana u različite ruke.

"Osobe koje se još nisu vakcinisale protiv kovida to mogu uraditi a osobe kod kojih je prošlo šest meseci od revakcinacije mogu da prime treću dozu", poručuje direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Dodaje da laboratorijski virus gripa nije potvrđen u Srbiji.

"U vakcinama se nalaze oni sojevi koji su i prethodnih sezona bili korišćeni ali po preporuci SZO koja je odobrena za korišćenje u ovoj sezoni. To se radi na osnovu zastupljenosti sojeva vakcina na severnoj hemisferi za prethodnu sezonu. Radi se o dva tipa virusa A i dva tipa virusa B", objasnila je dr Jovanović.

Izvor: RTS

vakcinacijasezonski grip
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva