:

:

TV Most

clock

Jun 04, 2015   07:29

0

172

Počinje Festival "Miredita, dobar dan"

Film Ise Ćosje osvojio je nagrade na Sarajevo film festivalu i Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, a pored tog poznatog režisera, beogradskoj sceni će se do 8. juna predstaviti kosovski muzičari, glumci, pozorišni i filmski reditelji, ali i društveni aktivisti i analitičari.

Kako je najavljeno na konferenciji za medije, festival će otvoriti ministar kulture Ivan Tasovac.


Maja Stojanović, direktorka udruženja Građanske inicijative koje je organizator festivala, ocenila je da je ključno otvoriti teme o onome što se dešavalo 1990ih na Kosovu.

Ona je primetila i da je prošlogodišnji festival izazvao više medijske pažnje na Kosovu nego u Beogradu i ocenila da je ključno da ove godine festival "više zađe" u medijski prostor Srbije.

Cilj nam je da se ovakvi događaji sami od sebe odigravaju, odnosno kroz svakodnevnu saradnju a putem festivala, rekla je Stojanović.

Producent filma "Tri prozora i vešanje" Škumbin Istferi ocenio je da je festival sjajna ideja i objasnio da je autorima filma bilo provokativno da se bave temom silovanja i time kako patrijarhalno društvo prihvata posledice rata, uključujući i silovanje.

Glumica Irena Cahani napomenula je da je bilo potrebno godinu dana da pronađu žrtvu silovanja koja želi da priča o tome i da sama činjenica da je trebalo toliko vremena govori o osećanjima tih žena.

Žrtvama silovanja veoma je teško da se vrate u normalan život jer ih društvo ne tretira na pravi način, rekla je ona.

Drago mi je što učestvujem u projektima koji se bave temama koje je teško otvoriti i o kojima ljudi teško pričaju, rekla je glumica Mirjana Karanović i dodala da"umetnici treba da se bave ljudskim dramama a istoričari i ostali stručnjaci o ostalim temama".

Tokom trajanja festivala biće predstavljena i knjiga Vetona Suroia "Milijarder" u izdanju Samizdata B92.

Publici u Beogradu će se koncertom predstaviti glumica i pevačica Edona Rešitaj, a u okviru Festivala biće izvedena i predstava " Shopping and fucking" Fatosa Beriše.

Na festivalu će biti predstavljena i multimedijalna izložba "Ja sam" šest priznatih kosovskih umetnica, a publika će moći da uživa u predstavi za najmlađe, kao i u mnogim drugim umetničkim sadržajima.

Ulaz je, kao i prošle godine, za sve događaje besplatan.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva