:

:

TV Most

clock

Jul 03, 2015   12:05

0

117

Podaci građana na internetu nezaštićeni

Rodoljub Šabić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je prvi put u Srbiji urađen izveštaj o internet operaterima u Srbiji koji pokazuje da je stanje u domenu interneta zabrinjavajuće.

"Prvi put je rađen jedan ovakav nadzor koji je u prvoj fazi obuhvatio 184 internet provajdera u Srbiji, a u drugoj fazi 26 najrelevantnijih. Rezultati do kojih se došlo pokazuju da je stanje zabrinjavajuće", upozorava Šabić.

Objašnjava da postoji konfuzija, odsustvo uređenosti, kontradiktorni propisi i odstustvo bilo kakvog nadzora u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti građana koji su prisutni na internetu.

"Država Srbija ima mnogo više razloga da vrši nadzor u oblasti interneta, a to ne radi. Resursi koje ima u tu svrhu su krajnje skromni. Postoje četiri inspektora u Srbiji za nadzor nad elektronskim komunikacijama u zemlji koja ima više korisnika mobilnih telefona nego stanovnika i u kojoj danas 63 odsto domaćinstava ima internet komunikiciju", kaže Rodoljub Šabić.

Dodaje da je trenutno glavni problem u Srbiji što ne postoji mehanizam kojim bi se utvrdilo ko, kako, u kojoj meri krši ili ne krši ili poštuje ustavne garancije o tajnosti komunikacije ili o zaštiti podataka o ličnosti.

"Kategorički ne možemo da tvrdimo da li BIA, VBA i MUP rade isključivo po nalogu suda. Službe tvrde da sa zadržanim podacima i komunikacijama postupaju samo na osnovu odluke suda, ali ne postoji mehanizam koji to može egzaktno da potvrdi. Neću da ih optužujem bez dokaza, ali nije stvar u tome da mi nekome verujemo, lepo je imati poverenja u institucije, ali je potrebno imati mehanizme koji će to povrenje da potvrde", ističe Šabić.

Poverenik kaže da je predložio paket od pet mera, koje mogu da nas približe tom mehanizmu.

"Pre pet godina je doneta strategija, ali nikada nije usvojen akcioni plan. Pre neki dan sam razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem, on je razumeo taj problem i rekao da će brzo u proceduru i zakon o zaštiti podataka o ličnosti u skladu sa modelom koji je pripremio Poverenik i akcioni plan. Želim da verujem da će to da bude tako", kaže Šabić.

Predlaže, kaže, da se formira nacionalana institucija koja bi omogućila logističke i tehničke uslove za presretanje bilo čije komunikacije.

"Trebalo bi da postoji mesto na kome se u državnom interesu i pod državnim nadzorom od strane agencija ili institucije kojom rukovodi čovek koji će biti u parlamentu, čovek od povrenja, omogućava ovoj ili onoj službi da ostvari ono što je u njenom legitimnom interesu. Ako im treba pristup komunikaciji, ako im treba prisluškivanje, u redu, ali samo pod uslovima i na način utvrđen ustavom i zakonom", kaže Poverenik.

Ističe i da je potrebno da ostane neizbrisiv trag koji će omogućiti da se potvrdi da li je rađeno po Ustavu i zakonu ili je rađeno na način koji nije u skladu sa zakonom.

"Postoje sada evidencije koje nisu proverljive i svaka služba vodi svoje evidencije", objašnjava Šabić.

Kaže da je priča o normativnom uređenju loša i da je potreban nov zakon.

"Treba voditi računa da je obrada podataka o ličnosti dozvoljena samo uz pristanak onog o čijim podacima se radi ili na osnovu zakona. Na internetu je situacija delikatna i tragična zato što je ogroman broj ljudi koji učestvuju u komunikaciji kao i mladih i dece koja nisu sposobna da shvate rizik i činjenicu da plasiraju na intenet delikatne podatke", smatra Rodoljub Šabić.

Upozorava da cela oblast elektronske komunikacije nije sfera u kojoj građani treba da budu dominantni.

"Insistiram na tome da je za to odgovorna država i da ona ima ogromnu odgovornost da uspostavi nekakav red i normativni i faktički, da donese propise i obezbedi njihovu primenu", zaključuje Šabić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva