:

:

TV Most

clock

Februar 29, 2020   13:10

0

65

Podgorica:Onufrije predvodi litiju u čast Simeona Mirotočivo

U Podgorici se danas održava Svetosimeonski sabor, u čast Svetog Simeona Mirotočivog - Stefana Nemanje, a litiju ulicama Podgorice, koja je počela oko podne, predvodi mitropolit kijevski Onufrije.

Litija je krenula od Hrama Hristovog Vaskrsenja do Nemanjinog grada, prenose podgoričke Vijesti.

"Čestitam vam značajan jubilej, 800 godina od rukopoloženja Svetog Save za episkopa srpskog. Crna Gora je veoma interesantna, poznata po živopisnoj prirodi, arhitekturi iz različitih perioda i lepim, hrabrim i dobrim ljudima. O lepotama Crne Gore pisali su mnogi pisci i pesnici, kao i o njenom silnom narodu koji je oduvek čuvao pravoslavnu veru", rekao je Onufrije.

On je istakao da u Crnoj Gori mnogo stoleća duhovnu i spasiteljsku misiju nosi Mitropolija crnogorsko primorska (MCP), za koju je rekao da je svetu pokazala velike svece - Svetog Vasilija, Svetog Petar i druge.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je rekao da zahtevaju od premijera i predsednika Crne Gore da povuku "bezbožni, antievropski, antisrpski i antivaseljenski zakon" o slobodi veroispovesti, zbog kako je rekao "njihovih obraza".

"Nadamo se da će povući zakon, ako žele da sačuvaju obraz. Ako hoće da izgube obraz i dušu i budu najsramnija grupa koja je vladala Crnom Gorom, onda mogu i tako", rekao je Amfilohije.

Skup je počeo arhijerejskom liturgijom u sabornom Hramu Vaskrsenja Hristovog, koju je služio Onufrije, a pomagalo mu je 15 arhijereja Srpske i Ukrajinske pravoslavne crkve.

Učesnici litija nose crkvene zastave, trobojke sa crnogorskim grbom, krstaš barake, a razvijene su i zastava Vizantije, crvena zastava Crne Gore sa bijelim dvoglavim orlom, zastava sa likom Janka Vukotića, Petra II Petrovića Njegoša.

Ambasada Ukrajine u Podgorici saopštila je ranije da mitropolit Ruske pravoslavne crkve u Kijevu, vladika Onufrije, ne predstavlja autokefalnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva