:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 30, 2020   20:53

0

46

Podneta krivična prijava protiv Tačija zbog "poziva na otpor"

Vršilac dužnosti zamenika kosovskog ministra unutrašnjih poslova u ostavci Đeljalj Svećija podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija optužujući ga za "poziv na otpor", zbog izjave od 23. marta kojom poziva na nepoštovanje vladinih odluka o zaštitnim merama protiv korona virusa.

U prijavi se navodi da je Tači 23. marta ove godine, na konferenciji za štampu izašao sa izjavom u kojoj poziva na nepoštovanje odluke Vlade navodeći da "građani nisu dužni da poštuju protivustavne odluke i niko ih zbog toga ne može kazniti".

"Ni Policija Kosova, ni bezbednosni organi, ne  bi trebalo da sprovode ovu protivustavnu odluku Vlade, jer na ovaj način i oni sami vrše krivično delo", rekao je Tači.

Svećija navodi da Ustav predviđa ukupno 30 nadležnosti kosovskog predsednika i da nijedna   od njih nije u vezi sa procenom zakonitosti i ustavnosti odluka Vlade i da je Tači izvršio krivično delo "Poziv na otpor".

"Svojim izjavama i pozivima na nepoštovanje Odluke Vlade, 23. marta 2020. godine, pored toga što je izazvao nesigurnost kod građana, Tači je takođe mogao uticati da ovim pozivima prouzrokuje haos na ulicama i da 'doprinese' većem proširenju virusa kao rezultat građana koji ne bi poštovali odluku Vlade", navodi se u prijavi v. d. zamenika ministra iz redova Samoopredeljenja.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva