:

:

TV Most

clock

Jul 30, 2021   11:14

0

364

Podrška deci sa smetnjama u razvoju/invaliditetom

Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Ivanjica je ovlašćeni pružalac usluge socijalne zaštite “Lični pratilac deteta“ na teritoriji AP KiM na osnovu ugovora o sprovedenoj javnoj nabavci u organizaciji opština sa srpskim većinskim stanovništvom. U ime svih opština ugovor je potpisala opština Zvečan – predsednik privremenog organa Ivan Todosijević.

“Opština Zvečan već tri godine organizuje i sprovodi postupak praćenje realizacije usluge, ovim putem im se zahvaljujemo na odličnoj saradnji, posvećenosti i profesonalizmu koji zaposleni i predsednik Todosijević nesebično svojim zalaganjem doprinose da bi sva deca kojima je usluga potrebna dobila podršku. Veliki doprinos pruža i Kancelarija za KiM kroz logističku podršku, informisanje, kao i Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije koje je opredelilo namenske transfere za realizaciju socijalnih usluga na teritoriji KiM”, navela je predsednica Društva za CDP Ivanjica mr Svetlana Glavinić defektolog.

Zahvaljujući svim navedenim institucijama danas u opštini Zvečan se potpisuju ugovori sa saradnicima – ličnim pratiocima deteta, koji će od 1. septembra pružati podršku deci sa smetnjama u razvoju/invaliditetom do 31. januara 2022. godine. Ukupan broj angažovanih ličnih pratilaca na terenu je 44, dva kordinatora i jedan stručni radnik.

U ime predsednika privremenog organa Ivana Todosijevića skupu se obratila načelnica društvenih delatnosti Ljljana Anksentijević. Svim prisutnim je poželela dobrodošlicu i zahvalila se na saradnji mr Svetlani Glavinić.

“Podrška ličnog pratioca deteta za decu sa smetnjama u razvoju/invaliditetom je pravo, kao prava vaših srca. Srce ima pravo da voli i bude voljeno, tako da smo kroz ove tri godine videli kako kuca srce svakog deteta i možete li zamisliti kako izgleda njihov san svih ovih godina. Zahvaljujući svim relevantnim ustanovama i Privremenom organu opštine Zvečan sa predsednikom Todosijevićem koji je to sve sproveo”, istakla je Aksentijević.

Usluga Lični pratilac deteta dostupna je deci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom koja su uključena u vaspitno-obrazovni proces-predškolsku ustanovu ili školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole.

Direktni korisnici usluge su deca sa smetnjama u razvoju/ invaliditetom, a indirektni korisnici usluge su porodice dece sa smetnjama u razvoju, nezaposlena lica, nastavno osoblje i učenici u školi ili predškolskoj ustanovi.

Aktivnosti usluge lični pratilac deteta zavise od potreba deteta, odnosno individualnog plana usluge i kreću se u okviru uobičajenih aktivnosti kojima se pruža podrška u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije deteta sa drugima.

Aktivnosti se realizuju u skladu sa svrhom usluge, karakteristikama i kapacitetima korisnika, individualnim planom rada i u skladu sa procenom potreba korisnika i obuhvataju jednu ili više sledećih aktivnosti:

- Pomoć pri kretanju (pomoć u prevozu-pri ulasku i izlasku iz prevoza, kupovini karata, pomoć pri korišćenju kolica ili drugih pomagala, orjentisanje u prostoru ukoliko je korisnik sa oštećenjem vida)

- Pomoć u održavanju lične higijene (pomoć u odvođenju korisnika do toaleta, pomoć pri oblačenju, pranju ruku i sl.)

- Pomoć pri hranjenju (pomoć pri kupovini užine, pomoć pri usitnjavanju hrane, korišćenju pribora za jelo i sl.)

- Podrška u komunikaciji sa drugom decom i osobljem u školi ili predškolskoj ustanovi.

- Podrška tokom vaspitno obrazovnog procesa, na časovima i odmorima, kao i tokom aktivnosti u zajednici-sportskim, kulturnim i sl.

Lični pratilac je angažovan na aktivnostima u školi i zajednici. Navedene aktivnosti se obavljaju svakodnevno svakim radnim danom u predškolskim i školskim ustanovama u skladu sa njihovim planom i programom i radnim vremenom ustanove.

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?