:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 16, 2020   21:35

0

68

Podrška Kini iz celog sveta, i pesmom protiv koronavirusa

Borba Kine protiv smrtonosnog virusa korona počinje da daje rezultate, kažu zvaničnici. Zbog pojačane medicinske podrške i preventivnih mera u provinciji Hubei, žarištu epidemije, broj novozaraženih opada već treći dan zaredom.

Iz kineske zdravstvene komisije saopštavaju poslednje podatke - u Kini je zaražno 68.500 ljudi, a 1.665 je umrlo, najviše u Hubeju. Ipak hrabri ih što preduzete mere daju razultate.

"Stalno poboljšavamo planove prevencije i kontrole. Pratili smo lokalne vlasti u otkrivanju i prijavljivanju epidemije. Naša strategija je zasnovana na zajednici. Mobilisali smo sve snage", kaže Džou Luhuj iz Nacionalne zdravstvene komisije.

Izvan Kine je oko 500 obolelih u skoro 30 država, umrle su četiri osobe u Japanu, Hongkongu, na Filipinima i u Francuskoj. Najviše zaraženih je na kruzeru koji je u karantinu kod japanske luke Jokohama. Od 3.700 ljudi - 355 je pozitvno na test i prebačeno je u bolnice.

"Sve putnike koji nisu oboleli testiraćemo ponovo posle dvonedeljnog karantina i ako nema problema napustiće brod 19. februara", rekao je Šinzo Abe, japanski premijer.

Bolest, koja je nazvana Kovid-19, ubila je oko dva odsto zaraženih. Širi se brže od bilo kog drugog respiratornog virusa u ovom veku.

Podrške Kini stižu iz celog sveta. Pa i kroz pesmu. Tako belgijski pijanista hvali napore Kine i svih koji su na prvoj liniji borbe protiv bolesti. Svetu poručuje da je to borba protiv virusa, a ne protiv Kineza.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva