:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 03, 2020   13:02

0

66

Podrška Norveške društveno-ekonomskom napretku Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom o evropskom putu Srbije i bilateralnoj saradnji zasnovanoj na iskreno prijateljskim odnosima.

 

Tom prilikom, Joksimović je izrazila zahvalnost za aktivnu podršku Norveške društveno-ekonomskom napretku Srbije i bržem sprovođenju reformi u procesu evropskih integracija.
"Partnerstvo sa Norveškom ogleda se i u veoma značajnoj razvojnoj pomoći koju godinama dobijamo. Posebno smo zahvalni na norveškoj pomoći i iskazanoj solidarnosti sa našim građanima kada su početkom zdravstvene krize izazvane pandemijom Kovid-19, Srbiji stavljena na raspolaganje značajna sredstva za jačanje zdravstvenih kapaciteta u odgovoru na krizu izazvanu pandemijom", navela je Joksimović.
Joksimović i Jelstad razgovorali su i o planovima nove Vlade Srbije koji podrazumevaju ubrzavanje reformskog procesa u svim oblastima društvenog i ekonomskog života, naročito u segmentu vladavine prava, kao i dostizanja ekonomskih standarda država članica EU.
Ministar Joksimović je u tom smislu posebno istakla važnost Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan koji će omogućiti da reforme budu praćene značajnom finansijskom razvojnom pomoći EU.
Jelstad je poručio da će Norveška, iako nije članica Unije, nastaviti da kontinuirano podržava našu zemlju na putu ka punopravnom članstvu u EU jer je to, kako je naveo, od značaja za sve građane Srbije i najbolji put prosperiteta i stabilnosti, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije.
Naglasio je da norveška Vlada posebno vrednuje činjenicu da je srpska ekonomija pokazala visok nivo otpornosti i stabilnosti u ovako izazovnom vremenu za ceo svet, što je u najboljem interesu ne samo građana Srbije, već i čitavog Zapadnog Balkana i same Evropske unije.
Joksimović i Jelstad su se saglasili u oceni da je razvojna pomoć koju Srbija dobija od Norveške umnogome doprinela da se model napretka razvijenih zemalja uspešno sprovodi i u Srbiji, a razmotrili su i planove za buduće projekte koji će se realizovati.
Sagovornici su posebno razgovarali o zainteresovanosti Norveške da podrži razvojne projekte iz Zelene agende jer u toj oblasti Norveška ima veliko iskustvo.


 

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva