:

:

TV Most

clock

Februar 26, 2020   22:08

0

44

Poglavari pravoslavnih crkava pozvali vlasti u Crnoj Gori: Poštujte imovinu crkve

Visoka delegacija SPC  učestvovala je na skupu pravoslavnih crkava, koji je sazvao jerusalimski patrijarh Teofil Treći u gradu Amanu, u Jordanu.

Učesnici međupravoslavnog sastanka u Amanu podržali su kanonske crkve u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, navodi se u saopštenju koje je usvojeno na kraju susreta.

„Što se tiče Severne Makedonije, delegacije su saopštile da ovo pitanje treba da se reši putem dijaloga, u okviru Srpske pravoslavne crkve i uz svepravoslavnu podršku“, navodi se u dokumentu.

Oni smatraju da vlasti Crne Gore treba da poštuju pravo srpske crkve na imovinu.

„Što se tiče Crne Gore, delegacije koje su učestvovale na sastanku su pozvale nadležne organe vlasti da poštuju i podrže osnovno pravo vlasništva nad imovinom, uključujući imovinu crkve“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, ovom skupu su prisustvovala četiri poglavara od 15 pomesnih crkvi. Osim jerusalimskog patrijarha Teofila koji je inicirao sastanak, na njemu su učestvovali i moskovski patrijarh Kiril, srpski patrijarh Irinej i mitropolit Češke i Slovačke Rostislav. Poljska i Rumunska pravoslavna su poslale u Aman delegacije arhijereja. Skupu prisustvuje i mitropolit Kijevski Onufrije. 

Poslanstvo Srpske pravoslavne crkve pored patrijarha Irineja čine: mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, episkop bački g. Irinej i episkop kruševački g. David.

Izvor: Sputnjik, Mitropolija crnogorsko-primorska, TV Most

SPCJordanpravoslavne crkvepatrijarh Irinej
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva