:

:

TV Most

clock

Februar 01, 2019   19:22

0

279

Pogled iz Energetske zajednice na novi gasovod – pozitivno i uslovljeno

Kako RTS saznaje, Energetska zajednica pozitivno gleda na gradnju novog gasovoda kroz Srbiju, od Bugaske do Mađarske. Čeka se da dostavi mišljenje, ali će postaviti i uslove. Pre svega da se obezbedi određen stepen konkurencije i omogući i drugima slobodan pristup cevima.

Energetska zajednica smatra da je novi gasovod koji bi dopremao gas iz "Turskog toka" opravdan sa stavovišta sigurnosti snabdevanja čitavog regona. Pozitivan stav Energetske zajednice, iako uslovljen, veoma je značajan, ocenjuju stručnjaci.

"To je mišljenje jako važno čak i presudno. Zašto? Zato što smo mi članovi te Enegetske zajednice i što praktično ta Enegetska zajednica odobrava gradnju svih gasnih projekata u ovomm delu Evrope, Jugoistočne Evrope. Ona garantuje da je to sve usklađeno sa energetskom politikom energetski pravilima Evropske unije", kaže bivši ambasador Srećko Đukić.

Plan je da se naš gasovod, na granici sa Bugaskim spoji kod Zaječara a u Mađarsku izađe kod Horgoša.

"To se radi u skladu sa našim zakonom koji je prilagođen evropskom zakonodavstvu. Sekretarijat Energetske zajednice je naš partner u procesu naših i energetskih integracija", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Novi gasovod u Bugarskoj dobio je zeleno svetlo za gradnju jer je projekat potvrdio ekonomsku oprvdanost. Celokupan trasportni sistem je zakupljen.

"Postupak je sproveden u skladu sa svim evropskim zahtevima i nacionalnim zakonodavstvom. Svim trgovcima zagarantovan je pristup ovoj infrastrukturi kako to zahteva evropsko zakonodavstvo", navela je Temenuška Petkova, ministarka energetike Bugarske.

Ruski "Gasprom" je ranije najavio da će obe cevi "Turskog toka" biti u fukciji 2020.

Izvor: Танјуг

energetikagasovod
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva