:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2015   12:05

0

139

Pogodno za putovanja, očekuje se pojačan saobraćaj

Kako je danas poslednji dan praznika, očekuje se pojačan intenzitet saobraćaja na svim glavnim putnim pravcima u našoj zemlji.

Magla dodatno smanjuje vidljivost u jutarnjim časovima, pa može predstavljati problem svim učesnicima u saobraćaju, a trenutno se može očekivati po kotlinama i duž rečnih tokova.

Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice, te AMSS apeluje na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetujemo maksimalan oprez u vožnji.

Povoljne vremenske prilike omogućile su nastavak radova na putevima, iako je zimska sezona u toku, pa nailaskom na te deonice treba imati više strpljenja i strogo poštovati postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

AMSS podseća sve vozače da su od 01.11. do 01.04. po novom pravilniku o upotrebi zimske opreme dužni da imaju sva četiri zimska pneumatika, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Takođe, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku.

Prema podacima Uprave granične policije, trenutna zadržavanja putničkih vozila na graničnim prelazima su do 30 minuta.

Prema podacima iz Uprave saobraćajne policije, prethodnog dana na putevima u Srbiji evidentirano je 65 saobraćajnih udesa u kojima je povređeno 26 lica.

U Beogradu je evidentirano 36 saobraćajnih udesa u kojima je povređeno 10 lica, saopštio je Auto moto savez Srbije.

Javno preduzeće "Putevi Srbije" savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze oprezno i pažljivo.

Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice te oni apeluju na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetujemo maksimalan oprez u vožnji.

Najopterećeniji putni pravci su putni pravci I prioriteta - autoputevi, gde se preporučuje oprezna vožnja i državni putevi I prioriteta, gde se, takođe, preporučuje oprezna vožnja.

Na ostalim putnim pravcima I prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Valjeva, Novog Pazara, Ivanjice, pa se preporučuje oprezna vožnja.

Na državnim putevima II prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Novog Pazara, Zaječara, Kruševca, Užica, Požege, Ivanjice, pa se preporučuje oprezna vožnja.

Na ostalim putnim pravcima III prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Mačve, Novog Pazara, Zaječara, Užica, Požege, Ivanjice, pa se preporučuje oprezna vožnja.

Na putevima I, II i III prioriteta na području Vranja u nižim predelima moguća je pojava poledice na mostovima kritičnim mestima i prevojima usled niske temperature.

Na području Niša moguća je pojava sitnih odrona duž nestabilnih kamenih kosina u klisurama i usecima.

Moguće je i mestimično stvaranje poledice, usled niskih temperatura na području Zaječara gde je vidljivost mestimično smanjena zbog magle, uglavnom na prevojima, na oko 30-80m.

Prilazi planinskim turističkim centrima, Kopaoniku, Zlatiboru, Goču, Staroj planini i Divčibarama su prohodni, proporučuje se oprezna vožnja.

Automoto savez Srbije (AMSS) apelovao je na sve učesnike u saobraćaju da budu pažljivi i poštuju saobraćajne propise, jer se danas u prvim popodnevnim satima očekuje veći broj vozila i povremene gužve na pojedinim saobraćajnicama sa mogućim kraćim zastojima, budući da se završava produženi praznični vikend.

"Ukoliko dođe do zastoja imajte više strpljenja i tolerancije", apelovao je AMSS.

Prema podacima Uprave granične policije trenutna zadržavanja putničkih vozila na graničnim prelazima su do 30 minuta.

Prema podacima iz Uprave saobraćajne policije prethodnog dana na putevima u Srbiji evidentirano je 65 saobraćajnih nezgoda u kojima je 26 lica povređeno. U Beogradu je evidentirano 36 saobraćajnih nezgoda u kojima je 10 lica povređeno.

Porast dnevnih temperatura pored otapanja snega uslovio je i veći broj odrona, koji su najučestaliji duž đerdapske i ibarske magistrale i pored redovnih intervencija od strane putarskih službi.

Svi prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni, a upotreba zimske opreme bavezna.

AMSS podseća sve vozače da su od 1. novembra do 1. aprila po novom Pravilniku o upotrebi zimske opreme dužni da imaju sva četiri zimska pneumatika, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Takođe, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku.

Zabrana za šlepere i kamione važi i dalje na pojedinim putnim pravcima, gde je obavezna zimska oprema i savetuje se oprezna vožnja.

Prema informacijama JP Putevi Srbije na deonicama na kojima su započeti radovi, režim saobraćaja je izmenjen i usporen, pa je savet vozačima da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju, i da brzinu kretanja vozila prilagode datim uslovima na putu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva