:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2021   15:37

0

65

Pojedina toplička sela bez struje već deset dana

U dvadeset planinskih sela Prokupačke i Kuršumlijske opštine i dalje nema struje, iako u raščišćavanju puteva i osposobljavanju elektromreže, ekipama EPS-a, pomažu pripadnici Vojske i radnici “Srbijašuma”.

Sedam stotina domaćinstava u Topličkom kraju, više od deset dana nema struju. Najteže je na Radan planini.

"Polomilo je drveće, to je katastrofa. Šljive, kruške, jabuke, to je sve slomilo. Žice je ovde svalilo", objašnjava Jakov Kovačević iz Vlasova.

I Dejan Stevanović iz sela Ljuša kaže da već deset dana meštani čekaju da kvarovi na elektromreži budu otklonjeni.

„Rekli su da će to da poprave, ali za deset dana ne mogu da oprave , sigurno za petnaest. To su bandere sve porušene, žice, uopšte ne može da se priđe do njih", kaže Dejan.

Najveći problem predstavljaju činjenica da su van funkcije električni uređaji u kojima čuvaju namirnice. Hrana propada, a do najbliže prodavnice putuju i ceo sat.

"Kako struju nemamo, hladnjake smo ispraznili, meso smo bacili. Katastrofa je", kaže Mileta Barac iz Male Vlase.

"U životu, ovo grđe nije bilo, nego što je sad. Ovo je strašno, a najviše mi je bilo žao zbog zamrzivača. Nemamo prodavnicu, kad neko dođe, da mu nešto spremiš", objašnjava Ivka Kovačević iz Vlasova.

Kada će meštani dobiti struju niko sa sigurnošću ne može da kaže, jer to zavisi od vremenskih prilika. U lokalnoj samoupravi kažu da su angažovali sve raspoložive kapacitete ali da je situacija na terenu vrlo teška. Kao prelazno rešenje, obezbeđeno je pedeset agregata za najugroženije porodice.

" Situacija je prilično bolja nego što je bila, tek sad slede neki ozbiljni zahvati na putevima u raščišćavanju. Očekujemo da naredna dva meseca budemo prisutni ovde na planini, da sve vratimo u prvobitno stanje", kaže Miladin Radoičić, gradski većnik Prokuplja.
Iako je dvadeset dalekovoda popravljeno, još uvek je nekoliko
bez napajanja. U petnaestak sela u toku je rekonstrukcija niskonaponske mreže.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva