:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 27, 2019   11:19

0

105

Pokrenut izbor predsednika Komisije za hartije od vrednosti

Odbor Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava pozvao je poslaničke grupe da do 15. marta dostave svoje predloge kandidata za izbor predsednika Komisije za hartije od vrednosti.

Poslaničke grupe treba da uz predloge kanididata dostave njihove biografije i predlog plana rada, a potom će Odbor obaviti razgovor sa kandidatima.

Predsednica Odbora Aleksandra Tomić rekla je na sednici tog skupštinskog tela da je parlament 14. februara konstatovao prestanak mandata predsednika Komisije za hartije od vrednosti Predraga Dedeić, koji je podneo ostavku.

Dedeića je parlament krajem novembra 2016. izabrao za predsednika Komisije, na mandat od pet godina.

Tomić je objasnila da će novi predsednik Komisije za hartije od vrednosti biti izbaran na period do kraja mandata prethodnog predsednika, odnosno do 2021. godine, kada će prestati petogodišnji mandat svih članova Komisije.

Po Zakonu o tržištu kapitala, Komisija ima pet članova uključujući i predsednika tog tela, koje bira i razrešava parlament.

Komisija za hartije od vrednosti je samostalna i nezavisna državna organizacija - regulator tržišta kapitala u Srbiji. 

Osnovni zadatak Komisije je zakonito, pravično i transparentno funkcionisanje tržišta kapitala i zaštita investitora.

Komisija pored regulatorne funkcije vrši nadzor aktera na tržištu kapitala: berze, investicionih društava (brokersko-dilerskih društava, ovlašćenih banaka), društava za upravljanje investicionim fondovima, kao i samih investicionih fondova.

Izvor: RTS

Skupština Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva