:

:

TV Most

Foto: Kosovo Online

clock

Decembar 18, 2019   16:02

0

230

Pokrenuta akcija za pomoć ambulanti u Orahovcu

Humanitarna organizacija "Zdravlje božuri" pokrenula je projekat "Život na KiM" u cilju pomoći srpskom narodu na Kosovu. Projekat obuhvata pomoć ambulantama i zdravstvenim centrima u izolovanim delovima Kosova, a u planu je i je kupovina modernog sanitetskog vozila za potrebe ambulante u Orahovcu i Velikoj Hoči, saznaje Kosovo Onlajn.

Ambulanta u Orahovcu uz ambulantu u Velikoj Hoči deo je Zdravstvenog centra Prizren, koji brine ne samo o preostalom srpskom stanovništvu u ova dva metohijska mesta već i o preostalim Srbima u Sredačkoj župi, selu Novake kod Prizrena i u samom Prizrenu. Neretko zdravstvene usluge dobijaju i osobe romske, bošnjačke ali i albanske nacionalnosti koje zatraže pomoć u ovim ambulantama.

Zbog obimnog terena koji pokriva, medicinskoj ekipi iz Orahovca preko je potrebno novo i moderno opremljeno sanitetsko vozilo. Ono bi u mnogome olakšalo rad medicinskim radnicima, ali i obezbedilo sigurniji transport pacijentima do najbližih zdravstvenih centara u Gračanici, Lapljem Selu i Severnoj Mitrovici, potvrđuje za Kosovo Onlajn doktorka Dostana Grković.

"S obzirom na to da transportujemo osobe sa srčanim problemima, ali i ostalim težim oboljenjima, neophodno nam je savremeno sanitetsko vozilo opremljeno kiseonikom, kako bi bili sigurni da bezbeno obavljamo transport nekog pacijenata", rekla je Grkovićeva.

Srbima iz Orahovca najbliža zdravstvena ustanova je ona u Gračanici, koja je od ovog mesta udaljena više od 60 kilometara. Kako bi mogli da dobiju uput za lečenje u nekom od većih medicinskih centara u Srbiji, pacijenti iz Orahovca neretko moraju da prevale put do Gračanice, kako bi od komisije Zavoda za zdravstveno osiguranje dobili uput za nastavak lečenja.

"To je naša svakodnevica sa kojom se iz dana u dan borimo, međutim, posebno je teško organizovati rad sa dva medicinska tehničara koji osim rada u ambulanti obilaze pacijente i na terenu“, kaže doktorka Grković.

Ona dodaje da je zbog velikog terena koji pokriva ova medicinska služba, kao i broja stanovnika neophodno dvadesetčetvoročasovno dežurstvo medicinskog osoblja u ambulanti u Velikoj Hoči, ali da je to za sada neizvodljivo zbog manjka kadrova.

Grkovićeva je napomenula da u zdravstvenoj ambulanti u Orahovcu i Velikoj Hoči ima neophodnih lekova i sanitetskog materijala, te da je uredno obavljena vakcinacija stanovništva protiv sezonskog gripa.

U cilju prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu novog sanitetskog vozila iz humanitarne organizacije „Zdravlje božuri“ pokrenuli su SMS broj za pomoć 8010, za sve mreže mobilnih operatera u Srbiji. 

Izvor: Kosovo online

KiMambulanta u Orahovcupomoć
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva