:

:

TV Most

Foto: ERP

clock

Jun 04, 2022   7:50

0

178

Pokrenuta istraga protiv Opštine Dečani zbog manastira

Osnovno tužilaštvo u Peći pokrenulo je istragu protiv opštine Dečani zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine kojom je utvrđeno da 24 hektara zemlje i šume pripada srednjevekovnim pravoslavnom manastiru Visoki Dečani, rekao je za Radio Slobodna Evropa glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Peći Agim Kurmehaj.

 

"Da, započeli smo istragu. U tom pravcu se preduzima nekoliko akcija", rekao je Kurmehaj.

Lokalne vlasti u Dečanima odbijaju da sprovedu odluku o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima jer smatraju da ta imovina nikada nije pripadala manastiru.

Ocenjuju i da je Ustavni sud legalizovao odluku bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića iz 1997. godine, kada je odlučio da tu imovinu pokloni manastiru Visoki Dečani.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je u nekoliko navrata izneo stav da je odluka Ustavnog suda tzv. Kosova o manastiru Visoki Dečani zasnovana na "diskriminatorskoj" politici Vlade Srbije iz 1997. godine, kada je sporna zemlja poklonjena manastiru.

Međunarodna zajednica godinama unazad poziva vlasti u Prištini da sprovedu odluku Ustavnog suda i dozvole manastiru Dečani da upiše zemlju u katastar.

Ambasadori zemalja Kvinte su u maju pozvali kosovsku vladu da bez odlaganja i u potpunosti izvrši zakonit upis zemljišta manastira Dečani.

Izvor: T a n j u g

Visoki DečaniOsnovno tužilaštvoPeć
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva