:

:

TV Most

Foto: kosovapress

clock

Maj 01, 2020   17:16

0

198

Pokret Samoopredeljenje optužuje Tačija i DSK da slede Ustav Srbije

Predstavnik Pokreta Samoopredeljenje i aktuelna šefica kabineta ministarke pravde Bljerima Salahu optužila je predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija i DSK da su odluku o novom mandataru doneli poštujući Ustav Srbije.

Salahu tvrdi da su se Tači I DSK donoseći odluku o izboru mandatara iz stranke sa manje osvojene podrške na oktobrskim izborima i bez raspisivanja novih zapravo rukovodili članom 130 Ustava Srbije.

Navela je i da je Samoopredeljenje u svojoj usavnoj žalbi istaklo da su “Tači i DSK sledili praksu i ustavnu normu Srbije”, što je, kako je rekla, jedan od kontraargumenata Samoopredeljenja.

"Put koji slede za formiranje nove vlade definisan je Ustavom Srbije, a ne kososkim ustavom. Dakle, sve druge tvrdnje jednostavno su izvađene iz konteksta sa niskim političkim ciljevima od neukih ljudi koji se bave površnim ustavnim interpretacijama", ocenila je Salahu.

Samoopredeljenje je juče podnelo kosovskom ustavnom sudu ustavnu žalbu, koju je potpisalo 30 poslanika te stranke, za ocenu ustavnosti Tačijeve odluke da mandat za formiranje nove vlade poveori DSK, odnoso Avdulahu Hotiju, prenela je prištinska Gazeta Expres.

Ovim povodom oglasila se i zamenica predsednice kosovskog parlamenta iz Samoopredeljenja, Arberie Nagavci, sa objašnjem zašto je Ustav Srbije spomeut u ustavnoj žalbi tog pokreta.

Ona kaže da ustavna žalba ukazuje da se deo prištinskih vlasti ne deluje u skladu sa kosovskim ustavom, već kako je to predviđeno Ustavom Srbije.

„Naša žalba ustavnom sudu pravnim argumentima ukazuje da se deo vlasti na Kosovu ne ponaša u skladu sa kosovskim ustavnim sudom, već onako kako je predviđeno Ustavom Srbije, a to je put kojim ne treba da se ide”, navela je ona na svom fejsbuk profilu.

Nagavci tvrdi da su se Tači i DSK upravo poneli u skladu sa normama Ustavnog suda Srbije, “zaobilazeći pritom član 82 Ustava takozvane Republike Kosovo".

Izvor: Танјуг

KiMSamoopredeljenjeTačiDSK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva