:

:

TV Most

Foto: UN

clock

Mart 18, 2023   10:15

0

177

Polemika predstavnika Rusije i Albanije u SB o obraćanju predstavnika tzv. Kosova i DNR

Na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj humanitarnoj situaciji u Ukrajini došlo je do polemike između stalnog predstavnika Rusije Vasilija Nebenzje i predstavnika Albanije Ferita Hodže, nakon što u SB UN nije dozvoljeno obmudsmanu samoproglašene DNR Dariji Morozovoj da se obrati.

 

Stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN Vasilij Nebenzja izjavio je nakon toga da će Moskva preispitati svoj pristup zahtevima zapadnih zemalja za govornike u tom telu svetske organizacije, prenosi RIA Novosti.

Stalni predstavnik Albanije, koja je nestalna članica SB UN, Ferit Hodža tvrdio je da su obraćanja predstavnika tzv. Kosova u Savetu bezbednosti legitimna, za razliku od obraćanja samoproglašene Donjecke Narodne Republike, ali nije odgovorio na pitanje Nebenzje da li je tzv. Kosovo teritorija koju su priznale UN.

Zapadne zemlje u petak nisu dozvolile da u Savetu bezbednosti UN bude saslušan izveštaj Darije Morozove, ombudsmana samoporglašene Donjecke Narodne Republike, čije je pripajanje proglasila Rusija. 

Stalna predstavnica SAD pri UN Linda Tomas-Ginfild rekla je da, ako bi SB UN dozvolio Morozovoj da govori, to bio pokušaj „legitimizacije nelegalnih vlasti DNR“.

Nebenzja je ocenio da je reč o „sitnoj beskrupuloznoj igri“ Zapada, navodeći da Savet bezbednosti redovno poziva predstavnike tzv. Kosova da govore na sednicama, navodi RIA Novosti.

“Ono što se danas dogodilo sa Darijom Morozovom je povod da razmislimo o tome kako ćemo se ubuduće odnositi prema zahtevima kolega za govornike. Naš američki kolega je rekao da je obraćanje govornika sa nepriznatih teritorija neprihvatljivo i da predstavlja kršenje rezolucija. Ali, na primer, pozivanje predstavnika Kosova u Savet je jasno kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti. Uzećemo u obzir principijelan stav naših američkih kolega po ovom pitanju“, rekao je Nebenzja.

Reči ruskog izaslanika izazvale su burnu reakciju predstavnika Albanije Ferita Hodže, koji je tvrdio da situacija kada je reč o predstavnicima tzv. Kosova i samoproglašene DNR „nema ništa zajedničko, da je poređenje apsolutno veštačko“.

Prema tvrdnji Hodže, obraćanja predstavnika tzv. Kosova u SB UN su legitimna. On je takođe tvrdio da su mnoge zemlje priznale tzv. Kosovo, od kojih neke sede i u SB UN, a da su tzv. DNR i LNR  anektirane silom i, kako je rekao, “mogu postojati samo u ruskim planovima i snovima”. 

"Da li treba da podsećamo naše ruske kolege da je Međunarodni sud pravde izdao savetodavno mišljenje da deklaracija o nezavisnosti Kosova usvojena 2008. nije prekršila međunarodno pravo? Da li treba da podsećam ruske kolege da je međunarodno priznanje Kosova dobro poznato, uključujući i od mnogih za ovim stolom, dok teritorije tzv. DNR i LNR, anektirane silom, mogu postojati samo u ruskim planovima i snovima“, rekao je Hožda.

On, međutim, nije mogao da odgovori na pitanje Nebenzje o tome da li je tzv. Kosovo teritorija koje su priznale UN.

„Ali ja ću postaviti pitanje i možda će on (predstavnik Albanije) odlučiti da odgovori ovde u ovoj sali. Recite, da li smatrate Kosovo teritorijom koju su priznale UN?“, rekao je Nebenzja.

Stalni predstavnik Albanije nije odgovorio na to pitanje.

Izvor: T a n j u g

SB UNVasilij NebenzjaAlbanijaDNRKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva