:

:

TV Most

Foto: Fitim Selimi

clock

Januar 16, 2015   14:59

0

176

Polemika Beograda i Prištine o Trepči ne jenjava

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, povodom odluke kosovske vlade o izmeni Zakona o javnim preduzećima, čime se otvara put da Trepča pređe u vlasništvo Kosova, upozorio da bi to bio težak udarac za briselski proces, ali da se nada da će Vlada Srbije uspeti da reši to pitanje.

"Ako to Albanci urade unilateralno, odnosno jednostrano, to bi bio težak udarac za dijalog srpske i albanske stane", istakao je premijer Vučić.

On je naveo da je to u ovom momentu najozbiljnije pitanje za Srbiju, koje je isrkslo, kako je rekao, valjda zbog unutrašnjih problema administracije u Prištini.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da će Srbija znati da zaštiti Trepču, svoju imovinu i svoj narod na Kosovu i Metohiji.

"Naša reakcija je jedna vrsta upozorenja pokrajinskoj vladi da to ne radi, da pokušamo da izbegnemo dalje komplikacije, a mi ćemo umeti da zaštitimo našu imovinu i naš narod", rekao je Đurić za RTS.

Đurić je naveo da je Trepča kičma srpske privrede na severu Kosova i Metohije i da tamo radi oko 4.000 ljudi.

"Za nas je nemoguće zamisliti da neko iz Prištine pokuša da preuzme kontrolu nad time i to ni na koji način ne bi ni bilo sprovodivo, a u političkom smislu to može dosta da zakomplikuje stvar... Još uvek ima šanse da ova situacija ne eskalira i ne ode za sve nas u nekom neželjenom pravcu", rekao je Đurić.

Reakcije koje su u međuvremenu pristigle iz Prištine ukazuju da rešenje još nije na pomolu, budući da je kosovski premijer Isa Mustafa danas poručio da očekuje usvajanje izmena Zakona o javnim preduzećima u parlamentu.

Mustafa je na današnjoj konferenciji za novinare izneo stav da je Metalurški kompleks Trepča vlasništvo Kosova i da je novim zakonom predviđeno da postanje javno preduzeće.

"Trepča je vlasništvo Kosova i za nju je zadužena Vlada, jer se nalazi na teritoriji Republike Kosova i vlasništvo je svih građana koji u njemu žive, bili oni Srbi, Albanci ili drugi", rekao je Mustafa, a preneo kanal RTK2.

"Mi u vladi smo prosledili ovaj zakon skupštini i ona će u ponedeljak da se pozabavi njime u prvom i u drugom čitanju. Mi ćemo se tim zakonom potruditi da Trepča ili veći deo Trepče bude proglašena javnim preduzećem kako bi njime upravljala vlada Kosova", objasnio je Mustafa namere Prištine.

Metalurški kombinat Trepča je jedno od najvažnijih srpskih preduzeća na Kosovu i Metohiji oko kojeg Beograd i Priština godinama imaju spor po pitanju vlasništva, što bi, kako se očekuje, trebalo konačno da bude rešeno u okviru briselskih razgovora.

Aktuelni ministar privrede Željko Sertić je dok je bio na čelu Privredne komore Srbije poručivao da srpska imovina na KiM ima ogromnu vrednost.

"Pitanje srpske imovine na Kosovu je utemeljeno u Rezoluciji UN 1244, a prilikom izvođenja računica o vrednosti trebalo bi posebno imati u vidu koliko je Srbija, još u bivšoj Jugoslaviji, ulagala u razvoj kosovske privrede", rekao je tada Sertić.

Ranije analize PKS, pokazuju da se samo vrednost oko 1.500 privatizovanih srpskih preduzeća na KiM procenjuje na više od 1,2 milijardi evra.

"Kosovska agencija za privatizaciju je do sada ceo proces promene vlasničke strukture preduzeća vodila na nezakonit način", upozoravao je Sertić.

Trenutno, Trepča je pod moratorijumom koji je stavilo Specijalno veće Vrhovnog suda i njom kao društvenim preduzećem upravlja Kosovska agencije za privatizaciju (84, KAP).

Vlada Srbije je preko Fonda za razvoj vlasnik 58 odsto udela u Trepči, a vlasnici su i EPS, Jugobanka, Progres, ali i radnici u određenom procentu.

"Trepča je akcionarsko društvo, i te akcije imaju svoje vlasnike, a ovo je prinudna nacionalizacija, otimanje imovine od strane javne vlasti, najobičnija pljačka u kojoj se ne spominje ni obeštećenje vlasnicima", izjavio je ranije Igor Popović iz vladine Kancelarije za KIM.

Trepča je, inače, pre tridesetak godina zapošljavala više od 20.000 radnika, a danas ih ukupno ima oko 2.500, i to oko 1.500 albanske i oko 1.000 srpske nacionalnosti.

Izvor: TV Most, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva