:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 10, 2020   17:15

0

155

Poljoprivrednici duguju PIO dve milijarde evra, Mali obećava rešenje sledeće godine

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da će se tokom naredne godine definitivno rešiti pitanje penzijskog i invalidskog osiguranja poljoprivrednika.

U raspravi u Skupštini Srbije o predloženom rebalansu budžeta za 2020, Mali je rekao da je svestan problema sa kojima se suočavaju poljoprivrednici kada su penzije u pitanju.

Naveo je da je o tome već nekoliko puta razgovarao sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

"Siguran sam da ćemo tokom naredne godine imati definitivno rešenje. Neće to biti jednostavno rešenje, ali moj stav je da moramo da završimo tu priču jednom za svagda, jer ovako kraja nema", rekao je Mali.

Naveo je da je od ministra Nedimovića već dobio predlog koji se analizira u Ministarstvu finansija i da je siguran da rešenje postoji.

Prethodno je poslanik SVM Arpad Fremond ukazao na to da poljoprivrednici koji gazduju na manjim površinama nemaju od čega da plate penzijsko i invalidsko osiguranje, ni zdravstveno osiguranje.

Dodao je da je tu i pitanje dugova za koje kaže da su veliki problem svim poljoprivrednim proizvođačima, a koji trenutno iznosi dve milijarde evra.

"Rešavanje ovog problema stoji i u koalicionom sporazumu između SNS i SVM. Nadamo se da ćemo ovo pitanje tokom 2021. konačno rešiti", kaže Fremond.

Naveo je da poljoprivrednici treba da plaćaju doprinose u skladu sa prihodima koje ostvaruju i veličinom zemljišta koju obrađuju, a ne da svi plaćaju iste iznose i oni koji gazduju na tri hektara i oni koji gazduju na 300 hektara.

"To jednostavno nema smisla. Važno je da omogućimo reprogram tokom 2021. Bilo bi značajno da taj reprogram traje više meseci, ako može čak i godinu", kaže Fremond i dodaje da bi nakon toga trebalo da im se otpišu kamate.

Ponovio je da će SVM podržati rebalans budžeta i naveo da se iz tog predloga jasno vidi da je planirano znatno više sredstava za poljoprivredu.

Izvor: Танјуг

Siniša MalipoljoprivredniciPIO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva