:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2022   18:07

0

135

Poljska nemoćna, Žiru i Mbape odveli Francusku u četvrtfinale SP u Kataru

Fudbalska reprezentacija Francuske plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Kataru, pošto je večeras u osmini finala pobedila selekciju Poljske rezultatom 3:1 (1:0).

Golove za Francusku postigli su Olivije Žiru u 44. i Kilijan Mbape u 74. i 91. minutu. Jedini gol za Poljsku postigao je Robert Levandovski iz penala u devetom minutu sudijske nadoknade.

Francuska je bolje ušla u meč, a protivnički gol pokušavali su da ugroze Mbape, Antoan Grizman, Osman Dembele i Žil Kunde. U prvom poluvremenu najveću šansu su imali Poljaci u 37. minutu. Ugo Loris je prvo zaustavio udarac Pjotra Zielinskog, a potom je Jakub Kaminski šutirao prema praznom golu, ali je Rafael Varan izbacio loptu u polje.

Francuska je povela golom Žirua u 44. minutu na asistenciju Mbapea. Žiru je ovim pogotkom postao najbolji strelac u istoriji nacionalnog tima Francuske sa 52 gola.

Francuska reprezentacija imala je inicijativu i u drugom poluvremenu, a Žiru i Mbape su propustili da se upišu u strelce. Francuska je u 74. minutu duplirala vođstvo, a u strelce se upisao Mbape. On se ponovo upisao u strelce  u 91. minutu. 

Glavni arbitar Žesus Valenzuela dosudio je penal u šestom minutu sudijske nadoknade za Poljsku posle intervencije iz VAR sobe. Loris je minut kasnije odbranio penal Levandovskom, ali je sudija zatražio da se jedanaesterac ponovo izvede. Levandovski je iz drugog pokušaja u 99. minutu bio precizan za konačnih 3:1 za Francusku.

Utakmica je odigrana na stadionu "Al Tumama" u Dohi.

Mbape se nalazi na prvom mestu na listi strelaca ovogodišnjeg Mundijala sa pet golova.

Golman Francuske Ugo Loris izjednačio je večeras rekord od 142 nastupa za "trikolore". On se izjednačio sa Lilijanom Tiramom, koji je odigrao 142 meča za Francusku.

Francuska će u četvrtfinalu SP igrati sa pobednikom duela između Engleske i Senegala, koji je na programu večeras od 20 sati.

Francuska je aktuelni šampion sveta, pošto je pre četiri godine na Mundijalu u Rusiji u finalu pobedila Hrvatsku 4:2.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g/AP

fudbalKatarSvetsko prvenstvo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva