:

:

TV Most

clock

Novembar 29, 2022   16:59

0

71

Poljska planira da ukrajinskim izbeglicama naplaćuje hranu i smeštaj

Poljska planira da ukrajinskim izbeglicama naplaćuje hranu i smeštaj nakon četiri meseca boravka u državnom smeštaju, saopštila je danas vlada.

"Državljani Ukrajine koji borave u Poljskoj u centrima za kolektivni smeštaj učestvovaće u troškovima smeštaja i obroka", navodi se u saopštenju vlade, prenosi Rojters.

Kako se navodi, oni koji borave u takvom smeštaju, na primer u hotelskim sobama ili školskim domovima koje finansira država, a duže od 120 dana moraće da pokriju 50 odsto troškova dnevno po osobi, a posle 180 dana to bi iznosilo 75 odsto.

Prema planu poljske vlade, oni koji su nesposobni za rad zbog godina ili invaliditeta, kao i trudnice bili bi isključeni iz ovog plana.

Vlada želi da se nova pravila primenjuju od 1. marta naredne godine, a predlog zakona će ići u parlament gde se očekuje da će biti usvojen.

Više od milion ukrajinskih izbeglica našlo je privremeni dom u Poljskoj, zapadnom susedu Ukrajine, nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Međutim, nakon početne javne podrške izbeglicama, resursi Poljske presušuju i izbeglicama je sve teže da nađu stanove i dobiju podršku, jer se zemlja suočava sa krizom troškova života i opterećenjima budžeta, navodi britanska agencija.

Izvor: T a n j u g

PoljskaUkrajinaizbeglice

Evropa

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva