:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo odbrane

clock

Februar 26, 2024   18:12

0

48

Položen kamen temeljac novog objekta u okviru ,,Torlaka”: Vraćamo staru slavu i značaj Institita za virusologiju

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, ministarke zdravlja Danica Grujičić i nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, kao i predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, položili su  kamen temeljac novog dijagnostičko-istraživačkog objekta sa laboratorijom trećeg nivoa biološke bezbednosti, u okviru Instituta za virusologiju, vakcine i serume ,,Torlak”.

Govoreći o značaju ovog projekta, ministarka Grujičić je istakla da je reč o istorijskom događaju kojim Ministarstvo zdravlja želi da vrati staru slavu i značaj Instituta za virusologiju, vakcine i serume ,,Torlak”.

,,Današnji događaj je nastavak istorijskog kontinuiteta naše najznačajnije nacionalne ustanove za borbu protiv infektivnih bolesti. Današnjim polaganjem kamena temeljca učvršćujemo temelje nezavisnosti države u borbi protiv infektivnih bolesti onih koje poznajemo i onih koje nas mogu čekati u budućnosti. Nove bolesti i epidemije zahtevaju novo oružje za borbu, istorija medicine je upravo to, odgovor na nove izazove i nepoznate neprijatelje sa kojima se u vidu virusa i mikroorganizama suočavamo", istakla je ministarka zdravlja.

Savremeni objekat, u okviru Instituta za virusologiju, vakcine i serume ,,Torlak”, sadržaće više povezanih laboratorija u kojima će se raditi istraživanja i dijagnostika najsavremenijom opremom. 

Nova laboratorija biće dostupna i drugim dijagnostičkim i naučno-istraživačkim ustanovama u Srbiji što će doprineti unapređenju sistema kontrole masovnih zaraznih bolesti kroz uvođenje novih dijagnostičkih procedura.

Manifestaciji su  prisustvovali ministri u Vladi Republike Srbije, predstavnici Ministarstva odbrane, predstavnici institucija u našoj zemlji, Svetske banke, Svetske zdravstvene organizacije i zaposleni u Torlaku.

Izvor: Saopštenje / TV Most; foto: Ministarstvo odbrane

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva