Položeni venci u znak sećanja na stradanje rezervista JNA na Koranskom mostu

:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2020   21:01

0

35

Položeni venci u znak sećanja na stradanje rezervista JNA na Koranskom mostu

Polaganjem venaca na spomenik ispred opštine Zemun i paljenjem sveća u crkvi Svetog Nikolaja u pomen stradalim Srbima, porodice žrtava i predstavnici više udruženja, obeležili su danas 29 godina od kada su pripadnici hrvatskih paravojnih i policijskih snaga počinili zločin nad 13 krajiških Srba na Koranskom mostu u Karlovcu.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podsetio je da je 21. septembra 1991. godine ubijeno 13, a teško ranjena četiri pripadnika rezervnog sastava JNA, uglavnom iz kordunaškog mesta Krnjak, navodeći da je taj zločin jedan od dokaza da je cilj HDZ-a i Franje Tuđmana bio stvaranje etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba.

Linta u saopštenju ističe da je hrvatsko pravosuđe za taj svirepi zločin osudilo samo jednog pripadnika hrvatskih paravojnih snaga - Mihajla Hrastova tek 2015. godine i to na svega četiri godine zatvora, nazivajući to suđenje farsom.

Linta je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu za zločin na Koranskom mostu s ciljem da se procesuiraju nalogodavci i ostali izvršioci ubistva 13 krajiških Srba.

sveca, zalost
Pixabay

I Dokumentaciono informacioni centar Veritas podseća na godišnjicu stradanja rezervista JNA na Koranskom mostu u Karlovcu, 21. septembra 1991. godine.

U saopštenju navodi da su pripadnici MUP i Zbora narodne garde Hrvatske 21. septembra 1991. godine, ispred mosta na reci Korani u Karlovcu, zaustavili dva vojna kamiona u kojima su se, iz kasarne "Mekušje" u kasarnu "Logorište", prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA, koji su, nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje.

Odmah po predaji, jedna grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvežena je u prostorije policije, a druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovođena je pešice preko Koranskog mosta.

Čim su stupili na most, pojavila su se uniformisana lica sa fantomkama na glavama i počeli "krvavi pir" nad njima. Trinaestorica su likvidirana, nekoliko klanjem u ležećem položaju, a većina hicima iz automatskog oružja u stojećem položaju. Trojica su se, među njima i jedan sa teškim povredama, spasili skokom sa mosta. Četvrti se u toku noći, takođe sa teškim povredama, iskobeljao ispod mrtvih saboraca, navodi Veritas.

Za ovaj zločin u maju 1992. započeo je krivični progon karlovačkog specijalca Mihajla Miše Hrastova, a završio je u maju 2015. presudom Vrhovnog suda, kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog krivičnog dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava - protivpravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja.

Za 23 godine hrvatsko pravosuđe izreklo je ukupno sedam presuda istom čoveku za isto krivično delo, da bi ga na kraju ipak proglasilo zločincem.

Iako izvedeni dokazi ukazuju da je u likvidaciji rezervnog sastava JNA učestvovalo najmanje tri lica i da je pucano iz najmanje dva različita oružja, nadležno tužilaštvo se još ne oglašava po pitanju eventualnog proširenja optužbe na ostale izvršioce i naredbodavce ovog jednog od prvih ratnih zločina u ratu devedesetih prošlog veka nad pripadnicima JNA, u to vreme jedine legitimne i regularne vojske u državi SFRJ, u čijem sastavu je formalno-pravno još uvek bila i Hrvatska.

U aprilu 2016. godine Hrastov je otišao na odsluženje ostatka izrečene kazne, sa koje je već 9. decembra iste godine, 14 meseci pre isteka, pušten na uslovni otpust.

Hrvatska država je za zločin na Koranskom mostu porodicama likvidiranih žrtava, po pravosnažnim presudama parničnog suda, na ime naknade štete isplatila 6,5 miliona kuna (oko 860.000 evra), dok su postupci za četvoricu preživelih još u toku.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva