:

:

TV Most

clock

Avgust 13, 2022   12:44

0

54

Pomen u Goraždevcu povodom godišnjice ubistva srpskih dečaka

U crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu, parastos ubijenim srpskim dečacima Ivanu Jovoviću i Panti Dakiću, koji su pre  19 godina upucani na reci Bistici, služio je vikarni episkop novobrdski Ilarion.

“Овај свет је пун рана. Тајну безакоња дела у овом свету, не смемо да заборавимо. Ваш опстанк на вашем месту страшном на стратишу, јесте велика победа, ту треба да останете доследни нашем призиву достојни наших предака, да заиста постојимо на месту страшном. Окупили смо се заправо због деце која су у време док је највеће зло тријумфовало и неправда, због деце која су имала снаге да се радују животу, притиснута некако уза зид, у неки ћошак постојања, та деца нису одустала од соје радости, игре, од своје реке, да се на тој реци радују. То је хришћанска победа, победа јеванђеља, победа вере у јеванђеље. И зато нека нам осмех Пантов, и стаменитост Иванова буду путоказ, нека њихов пример гори пред нама, као што горе ове свеће. Није случајно да се овај обичај одомаћио, да носимо свеће, успомену на ова два нова мученика, која су страдала ради животне радости, нису пристали да се заглеђу у зло, да чаме у депресији, већ су се радовали животу”, рекао је на помену викарни епископ Иларион.

Отац Панте Дакића, Милосав, казао је да прошло деветнаест година, и да не може  од убица да очекује да пронађу кривце.

“Ја као човек не могу да очекујем од убица, да пронађу убице наше деце. Надам да ће држава Србија и председник да се више залажу. Наша ситуација је никаква, живимо као јагањци међу вуковима, живот је врло тежак”, казао је Дакић.

„Данас је све исто,бол је остала свима нама у Гораждевцу, ништа се није променило тај 13.август 2003 године, само данас није топло као тог дана када је температура била 40 степени, када су деца из села отишла да се расхладе на Бистрици. Починиоци нису пронађени, ми и даље чекамо само не знам докле“ ,рекла је мајка рањене Драгане Србљак, Мирјана Србљак.

Обележавању 19. годишњице  од убиства дечака и рањавање још четворо деце ,присуствовао је и заменик директора Kанцеларије за Kосово и Метохију Борислав Тајић.

„Овде смо у знак саучешћа, у болу житеља Гораждевца, на чију су децу терористи кукавички отворили ватру. Они су симбол мучеништва и страдалништва српског народа на KиМ. Симбол непојмљиве идеологије мржње, права на живот и интегритет”, истакао је Тајић.

Izvor: Radio Gračanica

GoraždevacpomenIlarion
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva