:

:

TV Most

clock

April 24, 2020   14:20

0

194

Pomoć u suzbijanju virusa odlaže Investicioni plan EU za Zapadni Balkan?

Evropska komisija kaže da radi na ekonomsko investicionom planu za Zapadni Balkan, ali ne može da potvrdi da li će biti predstavljen na konferenciji EU-ZB 6. maja.

U Evropskoj komisiji su početkom godine najavili da će se na samitu EU - Zapadni Balkan, planiranom da se održi u maju u Zagrebu, predstaviti opsežan ekonomsko investicioni paket za region.

Naglašavano je da je u pitanju važan deo obnove kredibiliteta i angažmana EU u regionu, ali i način podrške ubrazanju procesa evrointegracija zapadnobalkanskih partnera.

Nakon izbijanja pandemoije Kovid19 i paketa pomoći od 410 milona evra, preusmerenih sredstava iz postojećih pretpristupnih (IPA ) fondova, u Evropskoj komisiji ne mogu da potvrde da li će planirani Investiciioni paket biti predstavljen na video konfrenciji lidra EU i Zapadnog Balkana planiranoj za 6. maj.

"Nastavićemo da radimo na ekonomskom investicionom paketu, ali naš trenutni prioritet je da se implementira naša pomoć kako bi se suzbio Kovid-19", kaže portparolka EK Ana Pisonero.

Pisonero ocenjuje da je EU "delovala brzo" i partnerima na Zapadnom Balkanu uputila paket od 410 milona evra za hitnu pomoć zdravstvenom sektoru i ublažavanje socio-ekonomkog uticaja pandemije.

Ona podseća i na dodatnih 290 miliona evra za "održavanje likvidnost" kroz saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama.

"Nedavno smo doneli odluku o makrofinansijskoj podršci, tako da smo za sada usredsređeni na razvoj tog paketa", kaže Pisonero.

U Evropskoj komisiji ocenjuju da je jučerašnja odluka lidera EU da održe video sastanak sa liderima sa Zapadnog Balkana "apsolutni pokazatelj" da je region prioritet za EU, posebno u ovim izazovnom vremenima krize koronavrusa.

Izvor: Танјуг

koronavirusZapadni BalkanEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva