:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Novembar 07, 2019   20:36

0

75

Pompeo i Mas brane NATO posle Makronovih komentara

Američki državni sekretar Majk Pompeo i šef nemačke diplomatije Hajko Mas istakli su danas značaj NATO-a, navodeći da je transaltanska saradnja bila od presudnog značaja za pad Berlinskog zida pre 30 godina i da je i danas relevantna.

Oni su svoje komentare u odbranu NATO-a izneli nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da je nedostatak liderstva SAD uzrok "moždane smrti" NATO-a.

Obraćajući se nakon posete nemačkom selu Medlarojtu, koje je bilo podeljeno tokom Hladnog rata, Pompeo je rekao novinarima da je "izvanrednim radom" demokratskih zemalja "stvorena sloboda" i milioni ljudi izvučeni iz "veoma teških situacija", preneo je AP.

"Mislim da je NATO i dalje važan, ključni, istorijski možda jedan od najključnijih, strateških partnera u zabeleženoj istoriji", rekao je Pompeo novinarima u Lajpcigu.

Mas je rekao da ne veruje u "moždanu smrt" NATO-a.

"Čvrsto verujem u međunarodnu saradnju", dodao je on.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je ocenio u intervjuu za britanski "Ekonomist" da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora.

Makron je upozorio članice evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO-a.

"Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Evropa se nalazi na ivici ponora", kazao je Makron.

Izvor: Танјуг

NATOPompeoMakronMas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva