:

:

TV Most

Foto: CNN

clock

April 30, 2020   8:58

0

245

Pompeo: U Severnu Koreju je možda već stigla glad

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država nisu se skoro videli sa severnokorejskim liderom Kim Dzong Unom, kaže državni sekretar Majk Pompeo i dodaje da postoji realan rizik da je u toj zemlji već došlo do gladi zbog svetske krize.

Kim, koji ima 36 godina, posleđi put se pojavio u javnosti 11. aprila, zbog cega su se pojavile glasine da je ozbiljno bolestan, ali i zabrinutost zbog nestabilnosti u zemlji koja ima nuklearno oružje i koja bi mogla da ugrozi druge zemlje severne Azije, ali i SAD.

"Nismo ga videli. Nemamo informacije o njemu, ali pratimo situaciju", rekao je Pompeo za Foks Njuz, komentarišući različite izveštaje o Kimovom zdravlju, prenosi Rojters.

Pompeo je rekao i da postoji realan rizik da je u toj zemlji već došlo ili će doći do gladi i nestašice hrane.

Pompeo je nakon intervjua Foks Njuzu na konferenciji za novinare rekao da će SAD nastaviti da vrši pritisak da se Severna Koreja denuklearizuje.

Kim Dzong Un nije se pojavio 15. aprila na velikoj proslavi osnivača države i svog dede, što je probudilo sumnje i nagađanja da nije dobrog zdravstvenog stanja.

Pojavile su se informacije da je imao operaciju srca i da je u lošem zdravstvenom stanju.

Zvaničnici Severne Koreje su, međutim, izneli mogućnost da je on u odmaralištu Vonsan, kako bi se zaštitio od korona virusa.

Tokom devedesetih godina u Severnoj Koreji je vladala glad i tada je, prema izveštajima zapadnih medija, glad ubila od nekoliko stotina hiljada do milion ljudi.

Izvor: Танјуг

PompeoSADSeverna KorejaKim Džong Unglad
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva