:

:

TV Most

clock

Oktobar 03, 2019   8:51

0

358

Pompeo udario na albanske lobiste

Jedan od najekstremnijih lobista kosovskih Albanaca, tvorac laži o navodnim silovanjima 20.000 Albanki tokom rata na KiM, američki kongresmen Eliot Engel, našao se na meti žestokih kritika državnog sekretara SAD Majka Pompea. Jedan od najbližih saradnika predsednika SAD Donalda Trampa optužio je Engela za neviđene "pritiske, zastrašivanje i siledžijstvo" prema diplomatama iz Stejt departmenta.

Iako je do klinča inicijalno došlo zbog Ukrajine, odnosno zahteva za impičment američkog predsednika Donalda Trampa (jer je tražio od zvaničnog Kijeva da ispita angažman Hantera Bajdena, sina bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, u poslovanju privatne gasne kompanije "Burisma") - sukob Pompea i demokrate Engela praktično razotkriva "prljave metode" kojima se godinama koriste albanski lobisti, raspoređeni na neke od ključnih pozicija u američkoj administraciji.

Rat oko vođenja spoljne politike na raznim frontovima, uključujući i rešavanje kosovskog pitanja, koji već dugo tinja između Stejt departmenta i delova Kongresa, eskalirao je u utorak, u otvorenom pismu koje je Pompeo uputio Engelu, i okačio ga na svoj tviter nalog.

Naime, Pompeo je upozorio Engela, koji je predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, da prestane "da preti i zove na saslušanja profesionalce iz Stejt departmenta".

Šef diplomatije Ivica Dačić ukazuje da je Pompeo jasno poručio da neće dozvoliti maltretiranje diplomata koje sprovodi Engel:

- Kada Engel ovakav pritisak vrši na Stejt department, možete samo da zamislite šta radi drugim zemljama u vezi sa KiM. A dobijao je milione dolara iz Prištine i otvoreno govori da lobira za nezavisno Kosovo jer za njega glasaju Albanci u SAD. S druge strane, jedan kongresmen u Americi je rekao da je srpska dijaspora najbolja, jer ona ne traži ništa zauzvrat za svoje glasove. Zato što smo budale. Da glasate za nekog, a da ne očekujemo ništa, pa to niko tako u svetu ne radi.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da su najgori Trampovi protivnici u američkom Kongresu isti oni ljudi koji su najveći albanski lobisti i neprijatelji Srba:

- Srpska dijaspora i Srbija mogu da pomognu Trampu, ali i on nama, pogotovo što i sam uviđa da je isti taj lobi koji je protiv njega, i protiv nas, i da deluje na osnovu laži i pritisaka i svih drugih mogućih manipulacija.

Spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović objašnjava da uloga Pompea unutar Trampove administracije raste i da ga mnogi već sada nazivaju najsnažnijim šefom Stejt departmenta još od vremena Henrija Kisindžera:

- Imajući to u vidu, nedavni susret predsednika Vučića sa Pompeom i direktna komunikacija koja je to tom prilikom uspostavljena doprineće boljem razumevanju interesa Srbije u vrhu američke administracije. Zadatak naše diplomatije bi morao biti to da se vrhu Trampove administracije što jasnije predstavi svrstavanje Prištine pod kišobran američkih demokrata, i to oni koji su najžešći protivnici američkog predsednika, što bi najbliže saradnike Donalda Trampa moglo motivisati da načine još odlučniji otklon u odnosu na "politiku autopilota" kojom su se SAD na Balkanu vodile još od vremena Bila Klintona.

Izvor: Novosti

PompeoEngelKiMDačić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva