:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2020   9:13

0

131

Ponovo počinju operacije na Banjici i KC Niš, šta pacijenti treba da znaju

Sa smanjenjem broja novoobolelih, zatvaraju se i kovid bolnice. Danas se u sistem vraćaju dve velike bolnice - Klinički centar u Nišu i Institut za ortopediju na Banjici u Beogradu.

Sa smanjenjem broja novoobolelih, zatvaraju se i kovid bolnice. Danas se u sistem vraćaju dve velike bolnice - Klinički centar u Nišu i Institut za ortopediju na Banjici u Beogradu.

Zamenik direktora KC Niš Vladan Ćosić kaže da su pacijenti smešteni u Vojnoj bolnici testirani na koronavirus i tokom dana će negativni biti prebačeni u novu zgradu Kliničkog centra.

Na ulazu u Klinički centar svi moraju proći trijažu.

Ćosić navodi da postoji razlika u radu u odnosu na ranije – svaki pacijent koji dolazi sa uputom mora da donese i papir o kovid statusu ne stariji od 72 časa.

Tokom poslednjih 10 dana zgrada je pripremana za povratak u sistem, kao i instrumenti, mašine i osoblje. Izvršeno je generalno čišćenje, dezinfekcija prostora.

Prema rečima zamenika direktora, rezultati briseva vazduha, vode i površina su zadovoljavajući.

S obzirom na to da epidemija koronavirusa i dalje važi, i pacijenti i osoblje se moraju pridržavati strogih naredbi epidemioloških službi.

Oboleli od kovida-19, njih 59, hospitalizovani su u starom delu Kliničkog centra u Nišu.

Banjica se ove nedelje "zaleće"

Pacijente počinje da prima i Institut na Banjici, gde se godišnje uradi oko 3.000 operacija.

Direktor Instituta Zoran Baščarević kaže za RTS da će tokom ove nedelje biti primljeni hitni i onkološki pacijenti.

"Redovne operacije nisu zakazane, pravi obim posla nas tek očekuje. Ove nedelje se zalećemo. Odeljenja su pripremljena, izvršićemo prezakazivanja", napominje Baščarević.

Ukazuje da operacije ugrađivanja veštačkih zglobova nisu rađene već tri meseca, tako da je Institut u zaostatku za 500 pacijenata.

Oni koji dolaze na pregled i operacije, ne moraju ništa specijalno da spreme u pogledu epidemiolških mera, kaže Bačarević. To znači da im ne treba negativan test.

"Krizni štab doneo je preporuke, koje za nas važe kao odluke, da elektivni pacijenti ne moraju imati bilo kakav test, moraju da imaju maske i drže distancu", naveo je direktor Instituta.

Hitni pacijenti će biti testirani sa samom Institutu.

Baščarević ukazuje da u radu učestvuje nešto manji broj ljudi s obzirom na to da su u toku godišnji odmori, a brojni zdravstveni radnici bili su angažovani i u drugim kovid bolnicama.

"Ostaje da se vidi kada ćemo se vratiti potpuno normalnom radu. Učinićemo najviše što možemo", ističe direktor Banjice.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva