:

:

TV Most

clock

Jul 04, 2021   9:25

0

171

Popis u Crnoj Gori: EU dala zeleno svetlo, kada će biti održan

Ekspert Evropske unije EU naveo je da je Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova Crne Gore u skladu sa evropskim preporukama. To se navodi u Informaciji o napretku pregovora Crne Gore sa EU, koja je usvojena na poslednjoj sednici Vlade.

Pripremljen je Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i upitnici i radne verzije metodologije. EU ekspert koji je učestvovao u izradi zakona dao je pozitivno mišljenje da je zakon u skladu sa preporukama EU, navodi se u Informaciji koju je Vlada usvojila, piše Dan, prenosi RTCG.

Iz Monstata su kazali krajem maja da je ekspert EU zaključio da je Uprava za statistiku spremna da realizuje popis 2021. godine u skladu sa međunarodnim pravilima i preporukama.

Govoreći o tome da li je tehnički i organizaciono izvodljivo da se popis stanovništva obavi u novembru ove godine, posebno uzimajući u obzir situaciju izazvanu virusom korona, iz Monstata su naveli da je usvajanje zakona planirano za četvrti kvartal.

Vlada Crne Gore je na sednici od 30. marta 2021. godine donela Program rada za 2021. godinu, i ujedno definisala usvajanje Predloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini za četvrti kvartal ove godine. Uprkos tome što je deo vlasti u parlamentu tražio da popis bude održan u novembru ove godine, usvajanje zakona planirano je ipak za kraj godine.

Kako se navodi u Informaciji o napretku pregovora sa EU, Vlada je prošle godine odlučila da se obezbede sredstva za kupovinu poslovnog prostora Uprave za statistiku.

„Uprava za imovinu u avgustu 2020. godine završila je postupak javne nabavke za kupovinu poslovnog prostora za 9.000.000 evra (pored uplaćenih 3.000.000 u 2020. godini planirano je i po tri miliona za 2021. godinu i 2022. godinu)”, navedeno je u dokumentu.

Ističe se da je Vlada 29. decembra 2020. usvojila Godišnji plan zvanične statistike za 2021. koji predviđa sprovođenje 211 statističkih istraživanja.

„U decembru 2020. godine objavljen je kalendar objavljivanja statističkih podataka za 2021. godinu“, rekli su iz Vlade.

Izvor: Sputnik.rs

Crna Gorapopis stanovništva
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva