:

:

TV Most

Foto: klix, printscreen

clock

Februar 03, 2019   16:30

0

212

Poplave u Hrvatskoj i BiH

U većem delu Hrvatske ovo je jedan od najtoplijih početaka februara u istoriji, javlja HRT. Poplave su sinoć pogodile istočni deo Istre gde je bilo nevremena sa grmljavinom, obilnom kišom i jakim vetrom. Mediji u BiH stanje zbog izlivanja reka opisuju kao haotično.

Hrvatska televizija navodi da je juče u Zagrebu izmerena rekordno visoka temperatura na drugi dan februara, gde je izmereno 16,6 stepeni Celzijusa.

Poplave su sinoć već pogodile istočni deo Istre gde je bilo nevremena sa grmljavinom, obilnom kišom i jakim vetrom.

Hrvatski portal Indeks prenosi da je najteža situacija bila u Puli i Labinštinu gde su vatrogasci morali u nekoliko navrata da intervenišu zbog ispumpavanja vode iz poslovnih prostora i stanova.

Sarajevski Avaz.navodi da su obilne padavine i sneg koji se topi doveli do porasta nivoa reka širom Bosne i Hercegovine.

U naselju Zgošća u opštini Kakanj istoimena reka Zgošća preti da odnese most, a opština Jezero kod Jajca potpuno je potopljena i da je zbog alarmantne situacije načelnica Snežana Ružičić sazvala hitan sastanak svih predstavnika vlasti.

U Sarajevu kiša pada od ranih jutarnjih sati, a vetar "jugo" koji danima duva otopio je skoro sav sneg, što je uzrokovalo današnje podizanje nivoa Bosne, Miljacke, Željeznice i njihovih pritoka.

Zbog izlivanja reke Vrbas, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Novi Travnik - Bugojno na ulazu u Bugojno, a voda je oštetila i most u blizini tog grada.

Naglo topljenje snega i kiša koja od sinoć pada, prouzrokovali su probleme u nekoliko zeničkih naselja.

U samoj Zenici poplavljeno je nekoliko desetina kuća, a više od stotinu ugroženo je zbog izlivanja otpadnih voda iz kanala u zeničkom naselju Tetovo.

Prema rečima direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavida Aličića, izlili su se potoci i začepili odvodi.

Kako je rekao, vodostaj reke Bosne još nije tako visok, tako da nema izlivanja Bosne u naseljima kroz koja polazi.

U Srednjobosanskom kantonu je na području Gornjeg Vakufa zabeleženo klizište koje je uništilo dve kuće, ali nije bilo povređenih. 

Izvor: Танјуг

poplave u regionuHrvatskaBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva