:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 08, 2020   21:06

0

160

Popović i Borisov: Jačanje političkih i ekonomskih veza Srbije i Rusije

Srbija i Rusija su prijateljske zemlje koje se podržavaju u svim ključnim pitanjima, kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj posle sastanka za zamenikom predsednika ruske vlade. Nenad Popović i Jurij Borisov su i kopredsedavajući Komiteta za saradnju dve države i od tog tela očekuju da doprinese jačanju političkih i ekonomskih veza.

 

Korona je promenila odnose u svetu, ali ne i odnose Srbije i Rusije, poručuje zamenik predsednika ruske Vlade nakon sastanka sa srpskom delegacijom.

Uz podršku očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, podrška i jačanju ekonomske saradnje.

"Pandemija je uticala na privredu svih zemalja, zato se i dinamika naše saradnje smanjila. Verujem da će ovaj sastanak doprineti razvoju trgovinske razmene i vratiti je na nivo koji je bio do 2020. godine", smatra Jurij Borisov.

U godini pre pandemije, razmena je uvećana za više od 22 odsto. Povratak na taj nivo ministar Nenad Popović vidi, pre svega, u izvozu hrane.

"Želim da istaknem da su ti odnosi izvanredni pre svega zbog bliskih odnosa naša dva predsednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, i oni daju impuls političkoj i ekonomskoj saradnji. Zahvalni smo Rusiji na podršci teritorijalnog integriteta Srbije", kaže Popović.

Prema njegovim rečima, što se tiče ekonomske saradnje imamo ogroman potencijal. "Srbija je jedina zemlja koja sve što proizvede može da izvozi u Rusiju i tržište evroazije bez carina", dodao je Popović.

Bez barijera ministar očekuje i saradnju u oblasti novih tehnologija. O tome je srpska delegacija prethodno razgovarala i sa rukovodstvom ruske kompanije "Rosatom". 

Tema sastanka bila je izgradnja najmodernijeg istraživačkog centra u Evropi za potrebe medicine i zdravstvene zaštite stanovništva.

Izvor: RTS

Nenad PopovićJurij BorisovRusijaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva