:

:

TV Most

clock

Avgust 08, 2022   12:39

0

51

Popović i Kern: Srpskim inovatorima bolji pristup evropskim fondovima

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj dr Nenad Popović i direktor Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) Martin Kern, potpisali su danas Pismo o namerama za osnivanje Evropskog regionalnog inovacionog haba u Srbiji.

 

"Kao najveći evropski inovacioni ekosistem, radujemo se jačanju saradnje sa Republikom Srbijom u podršci startapovima, preduzetnicima i studentima da brže implementiraju svoje inovacije", rekao je direktor EIT Martin Kern.

"EIT zajednica je već prisutna u srpskom inovacionom ekosistemu, i do kraja 2020. godine usmerila je preko 1,2 miliona evra podrške lokalnim biznisima i inovacionim projektima u proteklim godinama, što je rezultiralo sa preko devet miliona evra povećanja u investicijama. Radujemo se osnivanju novog Evropskog regionalnog inovacionog haba kroz koji će se ova podrška povećati, i omogućiti srpskim inovatorima bolji pristup evropskim fondovima i mogućnostima za saradnju", kazao je Kern.

Ministar dr Nenad Popović naglasio je da potpisivanjem Pisma o namerama intenziviramo veoma uspešnu saradnju Srbije sa Evropskom unijom u oblasti inovacija i visokih tehnologija.

"Pismo o namerama odobrili su Evropska komisija i Vlada Republike Srbije, što ukazuje na spremnost obe strane za uključivanje Srbije u koncept Regionalne inovacione šeme EIT-a. Evropski regionalni inovacioni hab, biće krovna institucija za angažovanje velikog broja srpskih učesnika u aktivnostima EIT zajednice u Evropi", istakao je Popović.

Ova organizacija će promovisati aktivnosti Evropske unije i mogućnosti saradnje u oblasti inovacija, preduzetništva i tehnologija, i omogućiti članovima inovacionog ekosistema Srbije pristup širokoj EIT zajednici, navedeno je u saopštenju.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva