:

:

TV Most

Foto: gov.rs

clock

Jun 06, 2019   20:18

0

132

Popović i Sijarto: Besmislene sankcije EU prema Rusiji

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije, Nenad Popović, poručio je danas na ekonomskom forumu u Sant Peterburgu da u savremenom svetu ekonomske sankcije nemaju nijedno razumno opravdanje, a ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto da je licemerno što su zemlje koje su najveći kritičari Rusije ostvarile najveći rast trgovine sa Rusijom u poslednjih pet godina.

Popović je na panelu "Rusko-evropski odnosi danas i sutra: Izazovi i mogućnosti za ekonomsku saradnju" rekao da se potpuno slaže sa Sijartom, kao i da Srbija najbolje zna koliko su svake sankcije besmislene, s obzirom na iskustvo iz devedesetih godina prošlog veka.

"Po mom mišljenju svake sankcije su nerazumne za bilo koje ekonomske odnose i ne pomažu nikome", istakao je Popović dodajući da iza svake odluke o sankcijama stoje politički, a ne ekonomski razlozi.

Naveo je da ne vidi nikakve ekonomske razloge za sankcije prema Rusiji, a pogotovo ne kada su u pitanju zemlje EU ili zemlje u okruženju Rusije.

"Kada pričamo o novim tehnologijama, veštačkoj inteligenciji i slično... kako sankcije mogu da kazne ili pomognu nekom, to je sasvim prevaziđena stvar i pripada prošlosti", poručio je Popović i dodao su sankcije potpuno neshvatljiva stvar u doba razvoja digitalizacije.

Zato, kaže, imamo slučajeve kršenja sankcija i zato ima dosta evropskih proizvoda u Rusiji, a naročito je izražen slučaj da evropski proizvodi dolaze u Srbiju i tu se prepakuju i prodaju u Rusiji.

Popović ističe da Srbija sarađuje sa EU i Rusijom i da je zato za evropske zemlje ekonomski most između Rusije i Zapada.

Podsetio je da mnoge evropske kompanije zato dolaze u Srbiji kako bi svoje proizvode prodavale u Rusiji bez carine.

Kao primer je naveo slovenačko Gorenje koje čak oko 90 odsto proizvodnje prodaje na ruskom tržištu.

"Svi oni vide Srbiju kao most za evropsko i evroazijsko tržište".

Popović je naglasio da se vidi da biznis može da prevaziđe sankcije i poručio da je moramo da radimo zajedno.

Sijarto je rekao da je Mađarska izgubila sedam milijardi dolara zbog evropskih sankcija uvedenih Rusiji.

"Ako pogledate u poslednjih pet godina, bez emocija sagledate da li su razumne te sankcije, možete samo zaključiti da nisu".

Sijarto je rekao da samo mogu da budu dva razloga sankcija: politički i ekonomski, ali da i ekonomski uvek ima političku pozadinu.

On je naglasio da je potrebna diskusija po pitanu opravdanosti sankcija EU prema Rusiji i da Mađarska to stalno traži, ali da do toga ne dolazi.

"Brojke će vas možda iznenaditi kada je reč o trgovini sa Rusijom. Vidimo da su Nemačka i Rusija povećale trgovinu za čak 29 odsto u poslednje tri godine, Francuska i Rusija za 45 odsto, Italija i Rusija za 24 odsto. Dok je Mađarska od 2014. izgubila sedam milijardi dolara izvozne mogućnosti".

Sijarto ističe da je potpuno licemerno da pod sankcijama zemlje koje najviše kritikuju Rusiju upravno one i najviše sarađuju i zarađuju na Rusiji.

Dodao je da stvarno veruje da te sankcije služe tome da se monopolizuje saradnja sa Rusijom i da se istisnu druge zemlje iz toga.

"Isto je i kada pričamo i o saradnji SAD i Kine, vidimo da je isto", dodao je Sijarto.

Velike ruske kompanije zainteresovane za saradnju u IT-u

Ruske kompanije, među kojima su i velike korporacije, zainteresovane su da ulažu u Srbiju u oblasti inovacija, izjavio je Popović.

On je rekao da je razgovarao s predstavnicima nekoliko velikih ruskih kompanija koje su zainteresovane da ulažu u Srbiju u oblasti inovacija, nove tehnologije, blokčejn tehnologije, veštačke inteligencije i slično.

"Siguran sam da će u narednih nekoliko nedelja posetiti Srbiju, a u toku jula su dogovoreni susreti i dolazak dve velike ruske korporacije koje su zainteresovane da ulažu u industriju Srbije", naglasio je Popović.

Prema njegovim rečima, te su kompanije čule za veliki potencijal Srbije u oblasti IT-a i digitalizacije, i žele da ostvare kontakt sa srpskim kompanijama.

"Sve sam ih pozvao da dođu u Srbiju, da nas posete, da i oni vide ovo što je pre neki dan najrenomiranija američka kompanija za analizu startap biznisa rekla za Srbiju - da je naša zemlje, odnosno da su Beograd i Novi Sad, među pet najboljih mesta za investicije u startap kompanije. I ta novost se zaista brzo pročula i došla do svih zainteresovanih u celoj Evropi i svetu", rekao je Popović.

On je ocenio da će biti sve više tih kompanija i da će Srbija još povećati izvoz inovacionih tehnologija i IT usluga, što će povećati broj novih radnih mesta i plate građana.

Popović je zaključio da velike svetske kompanije u toj oblasti vide kao veliki potencijal odlične srpske inženjere.

Izvor: Танјуг

PopovićSijartoEURusijasankcije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva