:

:

TV Most

Foto: MUP

clock

Septembar 26, 2019   18:02

0

167

Popović Ivković i Gera o zahtevu tzv. Kosova za prijem u Interpol

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković i ambasador Angole Emilio Žoze de Karvaljo Gera razgovarali su danas o ponovnom zahtevu samoproglašene države Kosovo za prijem u Interpol.

Biljana Popović Ivković je navela da ponovni zahtev predstavlja politički pritisak na ovu međunarodnu policijsku organizaciju, s obzirom da na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini Interpola ovaj zahtev nije prihvaćen i da se u međuvremenu ništa nije promenilo.

Naglasila je da bi eventualni prijem predstavljao grubo kršenje međunarodnog prava, pre svega Rezolucije 1244 SB UN, kao i pravila samog Interpola, koja jasno propisuju da jedino države članice i posmatrači u UN mogu biti članice ove međunarodne policijske organizacije. Ona je ukazala i na to da bi eventualni prijem takozvanog Kosova imao nesagledive i štetne posledice po sve države članice, kao i funkcionisanje samog Interpola -  navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Popović Ivković je zahvalila Angoli na principijelnoj podršci koju ta zemlja pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Ambasador je istakao da će Angola nastaviti da se pridržava svog principijelnog stava po pitanju poštovanja međunarodnog prava.

Izvor: Танјуг

Interpol
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva